HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Eilandse erwtensoep echte WINTERKOST

spliterwten groenEilandse erwtensoep is een recept dat plaatselijk op de Waddeneilanden werd bereid als er slechts nog wat wintergroente en gedoogde peulvruchten waren en een schaap door een ongeluk geslacht moest worden.  Een passend , simpel maar smaakvol gerecht om te koken als de kachel of fornuis toch al de hele dag staat te branden. En de gietijzeren pan rustig achterop kan staan te sudderen. braadpanVoor deze soep gebruikt met stukken lekker doorregen schapen- of lamsvlees met been of bot, dat niet geschikt is om zo te bakken of te roosteren.

schapenvlees met been

NODIG:

 

  • ¼ kilo droge spliterwten
  • 1/3 kilo lams- of schapenvlees met bot of been
  • 2 liter water
  • Zout
  • Wat tijm
  • ½ koolraap
  • 1 winterwortel
  • 1 ui
  • ¼ witte of savooiekool
  • Peper uit de molen
  • 200 gram vlees uit het zout ( of plakjes pekelvlees)

pekelvlees

De erwten wassen en eventueel zoals  men dat vroeger deed: te week zetten. Maar het hoeft voor deze soep niet, zeker vanwege de lange kooktijd. Trouwens spliterwten heb je in gele en groene soorten en het zijn landbouwerwten die na drogen van het vliesje zijn ontdaan en dan in twee helften uiteenvallen.

Zet de gewassen erwten op in ruim water ( 2 tot 2 ½ liter) met wat zout en de lamsvlees. Bij schapen-vlees bestrooi ik het vlees eerst met peper & zout en licht met bloem. En bak dit dan in wat olie aan alle kanten mooi bruin. Daarbij voeg ik dan het water en de spliterwten met wat zout. Voeg er ook wat tijm naar smaak bij.

Breng de pan aan de kook, zet het daarna laag. Stoof alles op een zeer laag vuur gedurende zeker 2 tot 3 uur.

Snij dan  de groentes na deze te hebben schoongemaakt in kleine dobbelsteentjes, Voeg dit erbij en sudder alles nog zeker een half uur, weer op een laag vuur met de deksel erop.

Vis dan het schapen- of lamsvlees uit de pan. Haal de buitenste harde bladeren van de kool, snij de stronk eruit en snij alles in fijne reepjes. Snij ook het pekelvlees in dobbelsteentjes. Voeg dit alles bij de erwtensoep en laat alles nog vijfminuten verder koken.

Intussen snijden we het vlees van de schapenbotten en voegen het dan weer bij de soep. Op smaak maken met peper, zout en wat sambal.

erwtensoep met lam

  • De soep wordt gegeten op een boterham boerenbrood onder in het soepbord of met wat plakjes gekookte aardappel erin.

HEERLIJK SIMPEL ETEN: NEDERLANDS DIS

spliterwten geel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>