HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ZUURVLEES TRADITIONEEL ZUID-LIMBURG

limburg

Zuurvlees spreekt men op z’n Limburgs  uit als Zoervleisj  of iets vergelijkbaars afhankelijk waar je in Zuid Limburg bent. Het is een oud traditioneel gerecht, vroeger gewoonlijk regelmatig gemaakt van paardenvlees.

Zuurvlees lijkt op ander stoofvlees-gerechten als hachee. De naam verwijst naar het vooraf marineren van het vlees in azijn. Maar de smaak is, in tegenstelling tot hachee, toch zoet. Het zuur van de azijn wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de toevoeging van Limburgse stroop en brokken (oude) peperkoek.  Trouwens paardenvlees is op zich zelf al zoeter dan rundvlees.

Zuurvlees

 

 

 

 

 

Een vergelijkbaar gerecht als Limburgs zuurvlees wordt ook in Belgisch Limburg als in het naastgelegen Duitse Rijnland bereid maar dan altijd op basis van in azijn gemarineerd rundvlees. Vaak met friet of aardappelpuree.

Bij de frituur in Limburg kan men meestal een frietje met zuurvlees krijgen, maar ook in veel restaurants en eetcafés, snackbars en eethuizen is zuurvlees te krijgen.

Ter vervanging van paardenvlees wordt vaak tegenwoordig rundvlees gebruikt. Maar echte fanaten zweren bij paardenvlees, dat geeft een authentiekere smaak.

ZOERVLEISJ

Natuurlijk klaarmaken in een gietijzeren stoofpan!braadpan

  • 1 kilo stoofvlees ( rund, paard of zelfs konijn)
  • 2 grote uien
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 6 kruidnagels, gekneusd maar nog steeds heel
  • 6 laurierbladeren
  • 6 jeneverbessen

jeneverbes

  • 1/2 eetlepel bruine suiker
  • 1/3 liter azijn (rode wijn of bierazijn)
  • wat water
  • peper en zout uit de molen
  • 6 eetlepels Limburgse appelstroop ( of nog lekkerder peren-appelstroop)
  • 1 plak naturel oudbakken kruidkoek
  • wat boter of reuzel

Het vlees wordt een nacht gemarineerd in de azijn en de kruiderij. Vlees uit de marinade halen. Marinade apart bewaren. Vlees droogmaken, in kleine blokjes snijden en in reuzel of boter aanbakken. ( Er zijn ook Limburgers die eerst wat bloem over de stukken vlees strooien). Uien in stukken snijden en even mee laten fruiten. Dan knoflook erbij en ook even laten meebakken. Daarna de marinade en de overige ingrediënten erbij doen, behalve de stroop en de koek. Laat de pan minstens twee uur zachtjes stoven, tot het vlees echt gaar is ( soms duurt het wel langer dan twee uur). Zorg dat er altijd voldoende vocht in de pan blijft, vul het eventueel aan met wat water of appelsap.Wis als het vlees gaar is de kruiden uit de jus. Dan de stroop erbij doen en heb je dan eventueel te veel vocht dan alles wat inkoken. Voor het opdienen wordt de peperkoek er bij gedaan.ontbijtkoek Het geheel nog even aan de kook brengen en daarna van het gas af nog even laten rusten.

Proeven en eventueel met suiker, peper en zout op smaak maken.

Heerlijk bij zelfgemaakte grove friet, gebakken in ossenwit of half reuzel en half zonnebloemolie. Grof zouten na het bakken.

Een ander stoofvlees gerecht uit Utrecht:

https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/rundvlees-dooregen-runderlappen/

Naast het recept voor Utrechts Runderstoofvlees  heb je dan gelijk het recept voor Vlaamse Stoofkarbonaden.

vlaamse stoofkarbonaden

 

LEKKERE TRADITIE : NEDERLANDS DIS

 

koken in open vuur

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>