HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DANKBARE OLIEBOLLENPUDDING of te wel het tweede leven van oma’s oliebollen

Oliebollen

Bij ons thuis werden heel lekkere oliebollen gebakken. Velen kwamen altijd bij ons langs kwamen om een goed Nieuwjaar te wensen. Dan werd hen gelijk een oliebol of appelflap of een plak nieuwjaarscake aangeboden. Samen met een borreltje ging dat gemakkelijk naar binnen. Zo waren onze oliebollen meestal nieuwjaarsdag aan het eind van de middag al op. Dan gingen we gewoonlijk bij onze grootouders verder in het dorp op bezoek. Oma stond er altijd op om zelf op oudejaarsdag in de keuken in de weer te zijn. Nu waren haar knieperkes overheerlijk.

kniepertjesijzer

Haar oliebollen waren daarentegen meestal een beetje overbakken.  Ze hadden vrijwel dezelfde kleur als haar zondagse draadjesvlees. En leken erg op een voor-product in de fabricage van Norit. Dat laatste had je zeker nodig als je ze stom was om een van haar oliebollen te proberen. Wij vertelden altijd te uitgebreid dat onze oliebollen al op waren. En zo kregen we altijd een enorme zak gevuld met oma’s te donker bruine bollen mee naar huis.

Thuis aangekomen werden de oliebollen resoluut van hun iets te harde buitenkant af geholpen en bleef er een kleine pan vol kale bollen over. De volgende dag was dat kleine beetje voldoende als basis voor het traditionele nagerecht, dat we altijd 2 januari aten:

Oma’s Oliebollenpudding

  • 200 gram oude oliebollen ( gewicht na voorbereiding)
  • water
  • 40 gram boter ( net gesmolten, maar niet warm)
  • 50 gram rietsuiker
  • wat vanillesuiker
  • weinig zout
  • 2 eieren
  • wat citroenrasp of sukadestukjes ( maar dan wel heel klein gesneden)
  • 1 appel ( zacht zuur)
  • wat olie,paneermeel

Oude oliebollen in stukjes snijden. Wat water ( oude thee of wat melk kan ook) erover en even laten weken. Dan de massa uitknijpen.

In een mengkom doen, samen met de gesmolten boter, de suiker, de citrusrasp en de vanillesuiker en zout. De eieren loskloppen en toevoegen. Een zacht zure appel schillen, klokhuis er uit boren en in zeer kleine stukjes snijden. Vorm met olie bekwasten en met paneermeel instrooien. Oven voorverwarmen op 150°C. Mengsel in de vorm doen en met beboterd vetvrij-papiertje bedekken. Bak de oliebollen-pudding in ongeveer ¾ uur gaar. ( kan je controleren met een satéstokje of breinaald). Verhoog als de pudding gaar is, de oven tot zeker 190 °C en haal het vetvrije papier van de pudding af. Even in de oven laten totdat de bovenzijde mooi bruin is gekleurd. Wel goed in de gaten houden want het wordt snel te donker.

oliebollenpudding

Men kan het recept naar eigen wens aanpassen met wat verse kaas of kwark erdoor te mengen. Ook weken in rum of een andere drank met smaak maakt er iets anders van.

In de Achterhoek werden boerenmeisjes niet alleen in het stoofkonijn gedaan ( kijk op https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/kerst-traditie-in-de-achterhoek/   ) , maar ook door de broodpudding gemengd.weckpot met boerenmeisjes In dit recept zou men de oliebollen in de brandewijn kunnen weken en wat abrikozen fijngesneden door het deeg kunnen doen. Is het deeg dan te nat geworden, voeg er wat paneermeel of een gestoten beschuit door.

Het is erg lekker om de oliebollenpudding af te werken met een sinaasappel-crème laag. Recept op: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/afwerking-voor-taart-sinaasappel-creme/  . Voor een nog wat frissere crème  zou men de sinaasappels door citroenen kunnen vervangen.citroencreme maken

 

ETEN NOOIT WEGGOOIEN : NEDERLANDS DIS

citroenlikeur met vlierchampagne

citroenlikeur smaakt er lekker bij

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>