HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

CASSIS  of te wel ZWARTE BES        UIT DE NATUUR of JE TUIN

zwarte bes plant

Als kind was ik al dol op bessen en zo wilde ik die mooie zwarte bessen, die achteraan de tuin stonden ook weleens proeven. Ik had al gevraagd of ze al rijp waren, want alle andere bessen had ik al op een schaaltje in de keuken zien staan , maar de zwarte bessen nog niet. Dus ik proeven, maar dat viel best tegen want om zo te eten bevat zwarte bessen teveel bitterstoffen en zuren ten opzichte van de suikers, om ze als kind zo rauw echt lekker te vinden. Tegenwoordig proef ik zwarte bessen nog steeds en vind ik zelfs de smaak ervan lekker. Maar ik proef ze vooral omdat ik ze in mijn keuken gebruik voor inmaak, jams, siropen, likeuren en om sauzen mee te maken.  En dan is het toch zinvol te weten hoe de bes smaakt en of deze wel rijp zijn. Want in tegenstelling tot geel-groene kruisbessen gebruikt ik deze bessen altijd echt rijp.zwarte bessen rijp

Zwarte bessen zijn kleine struiken, die hier oorspronkelijk inheems zijn. Maar men vindt ze veel meer aan de kust, want zwarte bes bloeit vroeg en bij nachtvorst krijgt men dan geen zwarte bessen en aan de kust vriest het aanmerkelijk minder dan in het oosten. In het wild komt de struik voor in natte, humusrijke bossen. Het groeit vaak in beekdalen in natte bossen met zwarte elzen. De zwarte bes bloeit in april

En de bessen zijn midden in de zomer zeker rijp, maar er zijn ook soorten die veel later afrijpen. Zwarte bessen zijn eenhuizig, maar om ze te bevruchten en dus bessen te krijgen zijn wel insecten nodig. Heb je meer struiken staan en is kruisbestuiving mogelijk, is de opbrengst aan vruchten en zijn ook de vruchten zelf vaak veel groter. Net zoals bij andere bessen struiken hebben ook de bloemen, maar ook de bladeren veel smaak. Naast voor de thee, kunnen ze ook als smaakmaker gebruikt worden ( traditioneel bij bepaalde inmaak in het zuur en zout vaak daarvoor gebruikt).

Medisch werd zwarte bes bij keelontsteking en zure keel gebruikt.

Er wordt in Nederland in beperkte mate zwarte bes geteeld, vooral ( zo’n ruim 500 hectares) voor industriële verwerking voor likeur en cassis-siroop.

RECEPTEN:

ZWARTE BESSEN IN DE JUS

Vooral in de jus van gebakken vogels en wild, maar ook in rood vlees en rollades kan men door de toevoeging van kort opgekookte zwarte bessen ( 125 gram is vaak al voldoende) al of niet door een zeef tot puree gedraaid de smaak ervan heel veel diepte geven.zwarte bessen saus

Voeg men dan door nog wat room of zure room krijgt men een heel bijzondere saus met een mooie aantrekkelijke kleur en geur.

Eend met zwartebessensaus

Eend met zwartebessensaus

CASSIS- oftewel ZWARTE BESSENSIROOPzwarte bes 1

  • 1 kilo rijpe zwarte bessen
  • 750 gram rietsuiker
  • De sap van 2 citroenen
  • Eventueel wat zwarte bessenblad

Kook de bessen op een zacht vuur in 10 minuten kapot. Men kan wat blad van de zwarte cassis met de bessen meekoken, de siroop krijgt zo meer smaak. Doe de pulp in een zeef en wrijf met een houten lepel. Dit levert zo’n halve liter helder tot 6/10 liter troebel sap op. Voor siroop geeft helder sap een mooier product.

Verhit het sap tot de kook. Haal de pan van het vuur en roer er met een houtenlepel de suiker door. Laat de siroop verder afkelen en roer er lauwwarm de sap van 2 citroenen door. In flessen doen en afsluiten.

zwarte bessensiroop

Om te drinken verdunbaar met 1 deel siroop op zeven delen water.

  • In plaats van de sap van 2 citroenen kan men ook 10 gram citroenzuur opgelost in 2 eetlepels heet water er door roeren.

ZWARTE BESSEN AZIJN

  • 150 gram zwarte bessen
  • 1/3 liter appelazijn
  • ½ eetlepel basterdsuiker( licht of witte) of fijngemalen rietsuiker

Was de bessen, laat ze helemaal droog worden en stop ze in een schone afsluitbare pot.

Giet de azijn met de suiker over de bessen en sluit de potten af. Laat de pot in het donker opeen niet te koude plek 4 tot 6 weken staan. Dan zeven en in een fles ( of flesjes) doen.

Zwarte bessenazijn zoals van Maille uit Frankrijk

Zwarte bessenazijn zoals van Maille uit Frankrijk

Heerlijk om jus en kooknat op smaak en kleur te maken. En om saus op smaak te maken.

GENIETEN VAN DE TUIN OF DE NATUUR: NEDERLANDS DIS

zwarte bessen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>