HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

CHOCOLADEMELK uit de recepten met KAAS, MELK & ZO

Elke ochtend en elke middag gaat nog steeds menig boer naar zijn koeien om die te gaan melken. De tijd om dat met de hand te doen en de melk in melkbussen op te slaan ligt al een tijdje achter ons. Nee een chip op de koe wordt herkend en een volautomatisch apparaat zoek de tepels van de koe en de machine wordt zo als van zelf aangekoppeld. De melk verdwijnt via buizen om uiteindelijk in een gekoelde tank te belanden. De dezelfde chip bepaald tegelijkertijd het extra hapje die de koe mag gaan eten. En na het melken wordt de koe rustig uit de melkstal gedreven om plaats te maken voor mevrouw Theadora 157. Of misschien hebben koeien zelfs geen naam meer.  

kalf mag ook wat

Het merendeel van de melk gaat naar fabrieken, die de melk verwerken. Daar wordt de melk gepasteuriseerd of gesteriliseerd, of geüperiseerd of gehomoniseerd.  Hoe het ook is gestandaardisseerd en gesepariseerd.  En aan de andere kant pakken met volle melk, halfvolle melk, magere melk…. en dat kopen we. Maar eigenlijk is het anders en smaakt het anders dan de melk van mijn jeugd en behoorlijk anders dan de melk gewoon direct van de koe.

Gelukkig gaat er nog steeds melk van zelf-kaasmakende boeren niet naar de fabriek en wordt zelfs rauw zonder echte bewerkingen tot kaas, kwark, yoghurt , room,  boter en karnemelk verwerkt. Dan kunnen we nog proeven hoe melk en de producten daarvan horen te smaken. En het zal U niet verbazen: menige medelandgenoot lust dat eigenlijk niet, want hij of zij is gewend geraakt aan de standaard fabriekssmaak.

Maar melk dus.melk in glas
Daar kan je warme melk mee maken, maar ook chocolade melk, anijsmelk en bijvoorbeeld slemp.
Allemaal echte traditionele dranken van hier.

droste cacao

CHOCOLADE-MELK

  • 1 liter volle melk
  • 6 afgestreken eetlepels cacao
  • 75 gram (riet-) suiker
  • Eventueel wat gemalen vanille of een weinig vanillesuiker
  • 3 korrels zout

Zet de melk ( min 5 eetlepels ervan) op met dat heel weinig aan zout en een schepje van de suiker. Aan de kook brengen, maar wel soms even roeren. De suiker zorgt er voor dat de melk niet te erg een laagje afzet op de bodem en wanden van de pan.

Meng de cacao en de suiker droog en meng dat goed kloppend met de achtergehouden 5 eetlepels melk tot een papje. Schenk het cacaopapje al roerend bij de kokende melk. Laat de melk nog een paar minuten zachtjes doorkoken. Met een garde kan men de chocolade melk goed schuimend kloppen als men dat lekker vindt.chocolademelk

  • Je kunt dit ook als je slechts een kopje chocolademelk wilt maken. Voor een beker van 150 ml. eerst een papje roeren in de beker van 1 afgestreken eetlepel cacao met 15 gram suiker met wat koude melk of water. En dan de kokende melk erbij gieten , even roeren en dan een minuut of zo laten rusten.
  • Met een au-bain-Marie gesmolten chocolade reep, verwarmd en losgeklopte met wat room en suiker kan je ook lekkere chocolademelk maken.  Daar giet je dan de gekookte melk al roerend bij en giet het in een kopje of een beker.
  • Sommige mensen voegen soms wat cayennepeper bij de chocolademelk, en naast vanille soms ook een weinig kaneel. Zelf ik vind koude sterke koffie erg lekker om met cacao en suiker papje mee te maken. En dit dan te mengen met de kokende melk.

 

Een toefje licht gezoete geslagen slagroom smaakt er voor velen erg lekker bij.

slagroom stijf geklopt

 

MELK IS GOED VOOR ELK, MAAR WAAR IS JAN ???  :  NEDERLANDS DIS

melkkar met paard

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>