HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

EXTRA VLIERBLOESEM-RECEPTEN UIT DE NATUUR OF JE TUIN

NOG TWEE RECEPTEN MET VLIERBLOESEM

vlier in bloei

vlier in bloei

 

Vlierbloesem-azijn

Gebruik om deze azijn te maken goede ( biologische) appelazijn of witte wijn azijn, die echt zuiver en licht van smaak is. Neem om zelf kruidenazijn te maken het liefst azijn met een azijnzuurgehalte van rond de 4,5 tot 5 % azijnzuur.

Gebruik voor azijn vlierbloesem-schermen die helemaal in bloei staan, het liefst zo kort mogelijk nadat alle bloemetjes open zij  gegaan. Pluk in redelijk vroeg in de morgen als eventuele dauw al verdampt is en de zon de schermen heeft gedroogd.

Zet de vlierbloesem schermen thuis buiten de zon in een emmer met koud water om alle beestjes er uit te krijgen. Droog ze daarna en laat ze helemaal ( nog steeds niet in de zon) opdrogen.

Vul een pot met deze schermen en giet er zoveel azijn bij dat de bloemschermen helemaal onder staan.  Zet de azijn weg op een plek met kamertemperatuur , het liefst in het donker.

Schud  de afgesloten potten of flessen liefst elke dag en na een maand kan men proberen of de azijn echt ( licht) naar vlierbloesem smaakt. vlierbloesemazijnBent u dan tevreden, zeef de azijn door een keukendoek en vul er flesjes mee. Mooie etiketten erop en gewoon in een keukenkastje bewaren.

Ideaal voor gemengde salades, maar ook over vers fruit zijn een paar druppels erg lekker. Ook voor een bijzondere mayonaise is deze azijn geschikt, maar gebruikt dan wel een olie met weinig eigen smaak.

 

 

VLIERBLOESEMLIKEUR

vlierbloesem 12

Verzamel 100 gram vlierbloesemschermen

Voor likeur geldt hetzelfde als voor azijn, neem bloemschermen die net in volle bloei staan, zodat ze niet gelijk met veel los stuifmeel de likeur troebel maken. De schermen zorgvuldig van beestjes ontdoen.

De schermen in een royale pot doen en op de 100 gram verse vlierbloesemschermen er 1 liter brandewijn van 45 % alcohol over heen gieten.

Voeg er een onbehandelde citroen in plakjes gesneden bij.

Elke dag wat schudden en na vier weken het mengsel zeven.

Zoet het mengsel nu met maximaal 8/10 liter suikerstroop.filliers_vlierbloesem

 • Suikerstroop maakt men door op een hoeveelheid water 1/3 in gewicht aan suiker toe te voegen en de sap van 1 citroen op een halve liter water. Alles rustig aan de kook brengen en al roerende de suiker helemaal oplossen. Laat de suiker stroop zeker 20 minuten op een laag pitje doorsudderen. Daarna zeven of de citroenschijven er uit vissen. Op een koele, droge plek bewaren.

 

 

DE NATUUR IS ZO MOOI.

LATEN WE ER MET ALLEN VOOR ZORGEN DAT DAT ZO BLIJFT : NEDERLANDS DIS

vlierstruik

2 Responses to “EXTRA VLIERBLOESEM-RECEPTEN UIT DE NATUUR OF JE TUIN”

 1. Karin Haarhuis schreef:

  In het recept voor likeur staat dat je 8/10 liter suikerstroop moet gebruiken. Wordt daar gewoon 4/5 mee bedoeld of is het een vakterm die ik niet ken?

  1. paul hoftijzer schreef:

   Hoi Karin, natuurlijk is 8/10 hetzelfde als 4/5. Maar omdat ik bij het mengen van likeuren altijd een maat van 100 cc gebruik, schrijf ik ook alles in die maat neer. Dus in dit geval 8 maatjes. Dat is dus mijn afwijking. Maar ik ben met likeuren al zeer lang geleden ( 1968 of zo iets) begonnen,toen ik in Ierland woonde. Daar gebruikte men altijd andere inhoudsmaten en gewichten. Maar met alles in tienden neer te schijven kan je gewoon hetzelfde recept aan houden, zonder dat om te rekenen.
   veel succes met je likeur,
   paul hoftijzer

   trouwens ik was vergeten er bij te vermelden dat ik altijd begin om de helft van de suikeroplossing in een likeur te doen en daarna te proeven. Want oude en Engelse recepten zijn altijd zoeter dan mijn smaak. Dus mijn advies is om altijd rustig aan te zoeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>