De keuken van de oorspronkelijke Nederlandstalige NOORDZEEKUST vanaf Duinkerken omhoog.
OP Sinterklaasavond werd vroeger in Zeeland Flip gedronken. Op Walcheren dronk men het ook, maar daar noemde men het Flup. Of het ooit flip wordt tussen Walcheren en de rest van Zeeland blijft een vraag, maar deze schuimige warme bierdrank smaakt heerlijk. Misschien iets traditioneler dan de bisschopswijn.
FLIP of FLUP
- 2 tot 3 flesjes oud bruin
- 1 pijpje kaneel
- Schil van een ½ citroen in brede reepjes
- ½ eetlepel citroensap
- 4 eieren
- 200 gram rietsuiker
Bier in een pan gieten. De suiker, het pijpje kaneel, de citroenschil en de citroensap toevoegen. Pan al roerend tot de suiker is opgelost tot de kook brengen. Pan van het vuur. Vis de kaneel en de schil uit de pan. Klop in de tussentijd de eieren los en schuimig. Dan langzaam de eiermassa door de warme vloeistof al kloppend roeren. De pan in een grotere pan met kokend water zetten en zolang blijven roeren dat de flip mooi gebonden is – zoals bij advocaat, maar dan wat schuimiger.
Nog warm in kleine kommetjes gieten en er rustig van genieten. Taaitaai smaakt er lekker in en bij.
- Uiteraard gebruiken we voor citroenschil een onbehandelde citroen en verwijderen we al het wit zoveel mogelijk van de schil.
( Met het dubbel stout bier van Slot Oostende, bierbrouwers uit Goes maakt men erg lekkere flup)
Ook op andere speciale dagen werd vroeger in Zeeland flip gedronken: bij oud en nieuw, bij het betalen van jaarlijkse kerkgeld en na een begrafenis.
ZEEUWSE TRADITIE: OOK OP NEDERLANDS DIS
Voor meer lekkernijen voor de tijd van Sinterklaas: natuurlijk op nederlands-dis.nl