HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KRIEKBIER TRADITIONELE VLAAMSE DRANK  en natuurlijk konijn met kriekbier bereid

oude kriek 1

Bij Kriek kan men goed zien hoe enerzijds de smaak van ons is verzoet en anderzijds hoe de brouwerijen  een lekkere drank vercommercialiseerd hebben.

Wat is Kriek: historisch is het vrij onduidelijk. Er bestaan meerdere verhalen erover. Een ervan is dat de bloesem van kersenbomen die in vroegere tijden buiten voor de brouwerij stonden spontaan door de wind de brouwketels in geblazen werd. En het eindresultaat wonderbaarlijk lekker was.

Nu is kriekbier een Belgische biersoort van spontane gisting met zure kersen. En zure kersen worden in Vlaanderen en Limburg krieken genoemd.  Nu kan bloesem zeker een spontane gisting opleveren, alleen moet je dan nog of zure kersen zelf of kersensap toevoegen om een krieksmaak te ontwikkelen.

Maar er bestaan meerdere krieksoorten in België.

KRIEKENLAMBIEK

krieklambiek

Allereerst wordt er op basis van spontane gisting rond Brussel lambiek gebrouwen. Ook rond Brussel groeiden vroeger heel veel krieken en kersenbomen.  Aan al gerijpte, maar nog niet volledig gegiste lambiek voegt men per liter ongeveer 200 gram krieken toe. Door de suikers uit de kersen gaat de lambiek weer feller gisten.  Het vruchtvlees wordt door het gisten afgebroken, de pitten geven extra pit aan het bier. Rond 1900 werd dit bier al gemaakt. Loopt de gisting langzaam terug dan kan men dit bier zo drinken of bottelen. Dit wordt platte lambiek genoemd, omdat het niet zo veel koolzuur bevat.

Platte Lambiek moet rijpen

Platte Lambiek moet rijpen

Deze platte lambiek kan men enkele maanden op vaten laten rijpen en dan na te zeven met een scheut jonge lambiek bottelen. Dan krijgt men een andere drank “OUDE KRIEK”. Door de jonge lambiek start de gisting weer in de fles en Oude Kriek bevat dus duidelijk koolzuur. In een soort champagneflessen wordt OUDE KRIEK door meerdere brouwerijen aangeboden.oude kriek

DE COMMERCIELE KRIEK

Na de tweede wereld oorlog wordt kriekbier ineens populair. Dus heel veel brouwerijen maken tegenwoordig kriek op basis van veel verschillende soorten bier, waaraan op zijn best kriekensap wordt toegevoegd, maar soms wel meer smaakmakende stoffen. Deze bieren worden simpelweg KRIEK genoemd.

ANDERE TRADITIONELE BIEREN MET KRIEKEN ERIN GEBRUIKT

Op basis van Vlaams Oud bruin maakt onder andere de brouwerij Liefmans bier.

liefmans kriek

In West Vlaanderen wordt een variatie erop op basis van Vlaams rood bruin bier gemaakt.

Trouwens de krieken van de hoogstambomen rond Brussel waarop kriekbier is gebaseerd wordt steeds minder aangeboden, simpel omdat er vele van verdwenen zijn en krieken geoogst aan hoogstambomen duur zijn geworden. Er worden tegenwoordig veel zure kersen van elders gebruikt, maar gelukkig wordt rond St.Truiden de Gorsemse zure kers veel geteeld en deze kriekensoort geeft lekker bier.

de krieken voor liefmans

 

Van de gerechten waarin kriekbier wordt gebruikt is in Vlaanderen  konijn  met kriekbier wel de meest gebruikelijke.

KONIJN MET KRIEKLAMBIEK

1 konijn
1  grote fles krieklambiek ¾ liter
1 pot Zure kers ( krieken) op lichte siroop
2 rode uien
peper, zout, tijm, laurier
boter

& maïzena en rietsuiker

Maak het konijn schoon, droog de stukken vlees ( en haal ze eventueel door de bloem) na ze met zout en peper te hebben ingestrooid. Bak de stukken konijn in warme boter dicht en aan alle kanten mooi bruin aan. Voeg de uien erbij en laat die ook licht kleuren. Voeg wat takjes afgerispte tijm erbij en 2 tot 3 blaadjes laurier . Dan de krieklambiek en de siroop uit de pot kersen erbij. Lekker laten bruisen en daarna laag zetten en het konijn in zeker een uur gaar stoven. Vis de gare stukken konijn uit de braadjus, bind dit met wat aangelengde maïzena en laat de saus nog even gaar koken. Maak de saus op smaak met wat kruiderij en suiker, zo nodig een klein glaasje cognac. Meng er dan de krieken door en serveer het op een schotel met de stukken konijn.konijn met krieklambiek

Aardappelpuree of aardappelkroketten smaken er lekker bij.

Meer informatie over boskrieken en recepten ermee: https://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-wilde-boskriek/

wilde kriek kersen

 

HEERLIJKE VRUCHTEN : NEDERLANDS DIS

krieken

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>