HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WIJN van EIKEBLAD UIT DE NATUUR ( OF EEN HELE GROTE TUIN)

DSC03644

De zomer-eik is een boom die hier van nature thuishoort, maar ook vaak is aangeplant. Deze boom lijkt behoorlijk op de wintereik. Van beide soorten kunnen de bladeren gebruikt worden om een lekkere wijn te maken.

eik-1eik-det-1

Maar je moet deze wel plukken als ze net uit zijn, dus nu ongeveer. Normaal was dat van midden mei tot begin juni. Ze moeten in ieder geval vers en jong zijn.

We hebben geen ervaring met het blad van de Amerikaanse eik, die hier ook vaak is aangeplant, maar deze boom is gemakkelijk te herkennen omdat de bladeren echt twee keer zo groot worden.

Deze wijn is in ieder geval goed te maken van de zomer- of winter-eik, als de eiken nu gesnoeid moeten worden en je dan van de afgezaagde takken de bladeren kunt afhalen.

EIKEN-WIJN

  • 5 liter-maatbekers vol bladeren
  • 5 liter water
  • 1, 2 kilo suiker
  • 3 onbehandelde (dus liefst biologische) sinaasappels
  • 1 zakje wijngist
  • 1 zakje pectinol (klaringsmiddel)

Doe de bladeren is een groot vat of pan en gieter het water kokend over heen. Laat het een nacht staan en zeef dan het vocht af. Kook het vocht 20 minuten op een laag vuur. Voeg dan in het warme vocht de suiker, de sinaasappelschil (geraspt zonder wit), het sinaasappelsap toe. En blijf roeren tot de suiker is opgelost. Laat met een doek afgedekt afkoelen tot het handwarm is. Voeg dan de gist toe. Laat deze vloeistof op een plek met kamertemperatuur, maar niet in de tocht, afgedekt vijf dage staan. Wel regelmatig doorroeren en kijken of het goed gaat gisten. Giet daarna de vloeistof ineen fermentatiefles, die je kan afsluiten met een waterslot.fles met waterslot Laat de fles staan gisten tot de fermentatie gestopt is. Voeg nu de pectinol toe en laat de vloeistof 24 uur staan. Filtreer nu de vloeistof en bottel de wijn in flessen. Leg de flessen wijn koel weg. Sommigen laten deze wijn zeker 6 maanden liggen. Maar na een dag of tien is deze wijn als jonge wijn eigenlijk naar mijn idee lekker. Wel goed gekoeld uitschenken.heldere vlierbloesemwijn ruim 1 jaar oud

  • Ook met de bladeren van de walnoot-boom kan men zo wijn maken. Walnoot-bladeren hebben alleen veel meer smaak, dus daarvoor slechts 2.5 litermaat aan bladeren op 5 liter water aftrekken. Verder is het lekker om bij de open gisting wat kardemom zaden gekneusd toe te voegen en wat citroenschil. Deze wijn laat ik wel langer liggen, maar het geeft een echt heerlijke witte wijn.

Andere dranken met `wilde`ingrediënten – http://www.nederlands-dis.nl/dranken/traditie-brandneteldrank-licht-alkoholisch-schuimend/

En

http://www.nederlands-dis.nl/dranken/traditie-snelle-paardenbloemdrank-of-bier/

DSC03521

 

HOE MOOI IS DE NATUUR  en SOMS VAAK HEEL ROYAAL –  NEDERLANDS DIS

 

2 Responses to “WIJN van EIKEBLAD UIT DE NATUUR ( OF EEN HELE GROTE TUIN)”

  1. paul schreef:

    Advies van Ada Cloture: Jong eikenblad, en dan liefst de nog roodachtige blaadjes, anders krijg je wijn met de kleur van water. en zo niet.
    Wil ik ook nog toevoegen dat je dit ook kunt doen met het nog heel jonge blad van de walnoot! Je krijgt daar een heerlijke wijn van om als aperitief te drinken.
    En natuurlijk niet na 15 mei plukken.

    1. paul hoftijzer schreef:

      Toch prima, die aanvullingen uit de ervaringen van anderen. Met veel dank, paul

Leave a Reply to paul Cancel reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>