HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

VERTROOSTING VOOR DE VISSERSVROUWEN      HARDERWIJK

zuiderzee 3

VISSEN als beroep was en is een zwaar bestaan. Zeker in de tijd dat Harderwijk aan open zee lag ( de Zuiderzee)  was het zwaar en risicovol. De vrouwen van de vissers hadden het zeker niet gemakkelijker dan hun mannen op zee.

vissersvrouwem

Sterke drank bood vaak schijnbare troost. Maar jenever was de drank voor mannen, vrouwen dronken vaker zoetere drankjes als citroenjenever. Maar op basis van citroenjenever werd vaak een nog zoeter, hapklaar drankje gemaakt.

citroentje

 

VERTROOSTING voor VISSERSVROUWEN

  • ¼ kilo rozijnen

rozijnen

  • 200 gram donkere stukjes greinsuiker of gebroken kandij
  • 1 liter citroenjenever

Was de rozijnen. Zet ze op met een bodempje water en de kandij.  Laat de rozijnen een uur of wat zacht worden en weken op een zeer laag pitje. ( kan in de winter zoals vroeger ook achter op een kachel. Maar op een radiator gaat het ook prima). Zorg er wel voor dat er altijd nog wat vocht in het pannetje rozijnen blijft en dat de inhoud niet gaat koken.

Laat de rozijnen afkoelen en doe ze in een grote glazen pot. Schenk de citroenjenever erop en laat zeker 2 weken in het donker en koel staan.rozijnen op citroenjenever

  • Onder naam Harderwijker Visserstroost komt men een vergelijkbaar recept tegen in verschillende artikelen ( ook op internet) en in het HANZEKOOKBOEK dat in 2001 bij Terra Lannoo verscheen. Maar net als meerdere recepten op internet in dat boek, dat door 4 personen voor het Bureau Hanzesteden is geschreven ontbreekt daar meestal de bron bij.hanzeroutes & steden

Basis voor dit gevuld drankje uit dezelfde traditie als boeren-jongens en – meisjes.

Recept boerenmeisjes: http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/boerenmeisjes/

weckpot met boerenmeisjes

Men kan citroenjenever ook zelf maken.

Citroen en andere vruchtenjenevers bestaan waarschijnlijk net zo lang als jenever.

RECEPT CITROENJENEVER

  • 4 citroenschillen
  • 1 liter jenever
  • 2 citroenen en 250 gram suiker

Gebruik onbehandelde citroenen en snij de schilletjes er dun af of gebruik een citroentrekker ((Het wit van de citroenschillen vermijden ,want dit geeft een te bittere smaak)
Laat de citroenschillen 14 dagen trekken in de jenever in een luchtdicht gesloten stopfles of weckpot

citroen-jenever

Kook na die twee weken het sap van 2 citroenen, maar ook weer de rasp van de citroenschillen samen  met de suiker totdat de suiker helemaal is opgelost. Houdt het daarna zeker 10 minuten zachtjes aan de kook.
Laat  de citroensuikerstroop helemaal afkoelen. Passeer dit dan door een  zeef met erin een keukendoek of neteldoek . Voeg het bij de jenever in de pot. Zet het donker en koel weg.
Deze citroen-jenever kan je na een weekje al drinken. Maar geduld loont zich, want na een paar maanden is hij nog veel beter van smaak. Sommige zeven het dan eerst.citroenjenever zelf gemaakt

  • Jenever of eerder bekend onder Genever werd al van moutwijn hier in de 17e eeuw al gemaakt.borrel Eerst werd het gemaakt door wijn of bier te distilleren. Laten werd gerst vermout ( gerst weken, laten kiemen, de kiemen laten drogen en dan “eesten” of branden) en tot gisting gebracht met ander graan als rogge en maïs. Dit alcoholische spulletje wordt vervolgens gedistilleerd. Het distilleren moet een aantal keren herhaald worden om een heldere vloeistof te krijgen met een hoog alcoholgehalte. Na het distilleren moet de drank nog op smaak worden gebracht door zogenaamde “branders”.
  • jeneverbesNaast jeneverbessen , die jenever zijn naam gaf, worden heel veel verschillende kruiden en specerijen , maar ook bast, zaden en schillen van citrusfruit gebruikt om jenever een lekker smaak te geven.jeneverproductie

TRADITIONELE DRANKJES : NEDERLANDS DIS

jenever 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>