HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MENU  BEGIN SEPTEMBER     KOOKBOEKJE VOOR DE WERKENDE VROUW uit 1977

WEEKMENU  35  EIND  AUGUSTUS     KOOKBOEKJE VOOR DE WERKENDE VROUW uit 1977

werkende vrouw kaft

ZOMERS FEESTMENU in 1 ½ uur klaar te maken van MARTJE BAKKERS

 

Voorgerecht:  KAASSCHOTELTJE

HOOFDGERECHT: RATATOUILLE , RIJST

En daarbij een fles koele, maar niet koude rosé.

NAGERECHT: VANILLEIJS met VRUCHTEN

KOFFIE MET LIKEUR

werkende vrouw binnenblad

 

DE GERECHTEN

KAASSCHOTELTJE

  • 25 gram boter
  • 150 gram oude kaas
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels melk
  • Wat versgemalen nootmuskaat

Beboter vier kleine ovenvaste schaaltjes, rasp daar een flink laagje oude kaas in en maak in het midden een opening vrij. Daarin laat u een rauw ei glijden. Probeer de dooier heel te houden! Giet er een beetje melk bij en strooi er wat versgemalen nootmuskaat over. Zet de schaaltjes ongeveer 10 minuten in een matig hete oven ( ovenstand 3 à 4) tot de kaas is gesmolten en een mooi bruin kleurtje heeft gekregen.

RATATOUILLE

  • 700 gram kalfsvlees
  • 200 gram boter
  • Zout en peper
  • 2 grote uien
  • 2 knoflooktenen
  • 2 grote harde tomaten
  • 1 middelgrote komkommer
  • 1 aubergine
  • 1 rode en 1 groene paprika
  • Scheutje cognac
  • 1 kopje water
  • 2 takjes basilicum en 2 takjes tijm of ½ theelepel van beide in poedervorm
  • ¼ blikje druiven
  • ¼ blikje mandarijnen
  • 1 dessertlepel maïzena

Zout en peper het vlees, smelt de boter en braad het vlees in 20 minuten lichtbruin. Neem het vlees uit de pan. Snijd de uien in grove stukken en pers de knoflooktenen uit. Was de tomaten en snijd ze in vieren. Was de komkommer en aubergine en snijd beide in plakken van ongeveer 1 centimeter dikte. Was de paprika’s, verwijder het zaad en zaadlijsten en snijd de parika’s in dunne repen.

Braad de uien met de knoflook even in de vleesjus aan en doe er de tomaten bij. Blus de jus met een scheut cognac en wat water.

Snijd het vlees in grove stukken en doe dit met de basilicum en tijm bij de braadjus. Stoof dit 15 minuten, doe r dan de aan plakken gesneden komkommer, de aubergine en de repen paprika bij.

Roer alle ingrediënten goed om en laat alles op een laag vuur 10 à 15 minuten pruttelen. Meng de druiven en mandarijnen zonder het vruchtensap op het laatste ogenblik door de ratatouille en bind de ratatouille met maïzena.  Maak de ratatouille op smaak af met zout en vergemalen peper.

  • Tegenwoordig zouden we geen komkommer, maar courgette gebruiken. In plaats met cognac af te blussen zouden we een glaasje droge witte wijn of gewoon druivensap gebruiken. En verder er wat groentebouillon bijvoegen.
  • Op smaak afmaken met blikjes fruit lijkt me geen verbetering van de smaak. Een paar ringetjes Spaanse peper met de uien meestoven wel + een goede lepel provinciaalse kruiden.
  • Aan het eind de schotel afwerken met wat ringetjes olijven, eventueel wat kappertjes en fijngehakte platte peterselie en er wat citroensap over uitknijpen.
  • Natuurlijk bak je het vlees aan in olijfolie en gebruikt voor dit gerecht geen boter.

RIJST

  • 500 gram rijst
  • Wat zout

Was de rijst en kook hem, in tweeënhalf maal zoveel water met wat zout, op een laag vuur of een treefje in 25 minuten droog en gaar. Tijdens het koken, niet roeren en de deksel op de pan houden.

Als u weinig tijd hebt kunt u ook snelkookrijst kopen; die is echter wel duurder.

  • We zouden altijd aanraden om rijst in groente-bouillon te koken en de helft is al zeker genoeg.

 

  • Het Feestmenu uit 1977 voor de werkende vrouw

    Het Feestmenu uit 1977 voor de werkende vrouw

ROSE

  • 1 fles rosé

Serveer de wijn koel, maar niet koud.

  • In die tijd had men halfzoete rosé in liter flessen bij onder andere Albert Heijn , maar vooral de Mateus Rosé in kruidjes uit Portugal was erg populair. Daar werd zoveel van ongezet dat Portugal tweemaal zoveel wijngarden zou moeten hebben, als men er toen had.

VANILLE-IJS MET VRUCHTEN

  • 1 liter vanille-ijs
  • 1 borrelglas Grand Marnier of ceriselikeur
  • ½ blikje kersen
  • 1/8 liter room
  • 2 eetlepels suiker

Koop vanille-ijs en bewaar het in de vriezer of in het vriesvak van de koelkast. Haal het ijs in ieder geval een uur voor gebruik uit de vriesgedeelte en leg het in de koelkast. Vlak voor het opdienen neemt u het ijs uit de verpakking en legt het op een schaal. Schenk de likeur erover en garneer het ijs met kersen. Klop de room met de suiker stijf en geef de room apart bij het ijs. Bewaar wat slagroom voorde koffie.

  • In plaats van likeur kan men gewoon een scheutje kersen of grenadine siroop gebruiken.

 

KOFFIE MET LIKEUR

  • 100 gram koffie
  • 2 eetlepels room
  • Snufje cacao
  • Likeur

Zet sterke koffie en schenk deze in mokkakopjes. Doe er een toefje geslagen room op en strooi daarover een weinig cacao. Serveer er een glas likeur bij.  amandellikeur

  • In plaats van een glaasje likeur kan men er een heerlijke praline of bonbon bijgeven.

werkende vrouw foto illustratie

BRON   KOOKBOEKJE voor de WERKENDE VROUW van MARTJE BAKKERS uitgegeven door van Dishoeck/ Unieboek Bussum in 1977.werkende vrouw foto pagina

Uit het voorwoord: “…….het idee voor dit boekje werd in de praktijk geboren. De receptuur is afkomstig van een werkende vrouw, die graag lekker en betaalbaar wil eten, zonder elke dagurenlang in de keuken door te brengen, terwijl ze toch zo weinig mogelijk gebruik wil maken van kant en klaar produkten en diepvriesmaaltijden…..”

Blijkbaar was het in de jaren zeventig nog een onderwerp om daar apart een kookboek voor te maken: de werkende vrouw. Moeder werkend, die daarbij nog gelijk haar gezin van voedsel voorzag. Die niet alleen haar werk mee naar huis meenam, maar ook een zwaar beladen boodschappentas. Waarschijnlijk moest de werkende vrouw anno 1977 in de middagpauze of snel voor de sluitingstijd in de avond ( was toen zeker 6 uur) snel naar de slager of groenteman. Vader was in de jaren 70tig eigenlijk nog maar weinig beweegbaar om wat huishoudelijke taken van zijn vrouw over te nemen. Als zij zo nodig moest werken, was dat vaak haar probleem. Dus was de werkende vrouw niet alleen een begripvolle, meelevende echtgenote, een zorgzame moeder voor de kinderen en ergens nog carrièrevrouw.

Wat voor werk Martje Bakkers deed, staat nergens vermeld. Maar ze heeft wel een boodschapadvies voor de werkende moeder van toen: “  …. winkel om zeven uur op koopavond, of zaterdagmorgen om half negen, dan is het lekker rustig. En: goed organiseren is het halve werk….”

MENU VAN DE WEEK : NEDERLANDS DIS

werkende vrouw anno 1977

werkende vrouw anno 1977

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>