HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WIJN van MEIDOORNBESSEN             UIT DE NATUUR OF JE TUIN

meidoorn weris

Meidoorn ( Crataugus Monogyna en Laevigata) uit de rozenfamilie, groeit als lage boom of struik van nature in de Lage landen.

De plant bloeit met fijn witte (geurige) bloemen.meidoorn

De felrode bessen kan men eind augustus, september  al oogsten. Op de takken zitten stevige doorns, dus men moet oppassen bij het oogsten van de bessen.meidoorn bessen  De eenstijlige meidoorn kan uitgroeien tot een boom van wel 10 meter. De tweestijlige wordt minder hoog, maar toch wel 4 tot 5 meter hoog. De eenstijlige bloeit even eerder dan de tweestijlige meidoorn.

De plant komt in heel Europa van oorsprong voor.

 

Het  gedroogde zware, harde hout wordt traditioneel gebruikt voor handvaten, kleine voorwerpen zoals pollepels voor in de keuken

.

GEBRUIK in de KEUKEN

De jonge blaadjes ( voor de bloei)  zijn een van de vroegste vroege wilde groente. Zowel rauw, als gekookt gebruikt. De bloemen als versiering bij sla. De bessen kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten. Zowel jong blad, bloem als bes (vaak ontpit) worden gedroogd.

gedroogde bessen van meidoorn

gedroogde bessen van meidoorn

En traditioneel gebruikt in de keuken. De bloemen zijn geurig, maar niet iedereen vindt de geur lekker. De bes is smaakvol, vrij zoet maar niet erg sappig (eerder melig).

 

MEDISCHE  WERKING – Meidoorn bevat in de bladeren, bloesem en vruchten stoffen , waarvan de medische werking vastgesteld is.  Het bevordert de door schrevenbloeding en sterkt het organisme. Het wordt ingezet bij hoge bloeddruk, hartritmestoringen, angst en depressie. Daarvoor werd vroeger zowel bloemen , als blad en vruchten gedroogd om er (medische) kruidenthee mee te zetten.

 

bietensalade met meidoorn

bietensalade met meidoorn

Meer informatie over het gebruik van het jonge blad in het voorjaar en over de meidoorn in het algemeen – https://www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-je-tuin-meidoorn-blad/

meidoornbessen-3

 

RECEPT

MEIDOORNWIJN

meidoornbessen-geplukt

  • Ruim 2 kilo meidoornbessen
  • 1 citroen
  • 2 sinaasappels
  • 1,2 kilo rietsuiker
  • 5 liter water
  • Wijngist, gistvoedingszout

Haal de steeltjes van de bessen, was ze en laat ze droog worden. Doe ze in een grote pan of gistingsbak. Breng het water tot de kook en giet het over de vruchten. Laat het zeker 7 dagen op kamertemperatuur staan en roer elke dag een keer. Dek de bak wel met een doek af. Passeer het vocht door een zeef. Voeg er de sap en de geraspte schil van de citroen en de sinaasappels bij. Los vervolgens de suiker op in het sap. Hiervoor zal men het sap weer moeten verwarmen. Laat het vervolgens afkoelen tot het handwarm is en voeg dan de gist en de gistvoedingszout erbij.

Laat weer afgedekt 24 uur staan, men ziet dat de vloeistof nu is begonnen te gisten. Giet de vloeistof nu in een fermentatiefles.

waterslot

waterslot

Sluit deze af met een waterslot en laat staan fermenteren tot de roze vloeistof  vrijwel helder is geworden en niet meer gist .  Dan bottelen en zeker in flessen 3 maanden koel wegleggen.

 

Omdat men zowel het sap als de schil van de citrusvruchten gebruikt is het raadzaam om niet met gif aan de buitenzijde behandelde vruchten te gebruiken.
meidoornbessen ontpit en gedroogd

meidoornbessen ontpit en gedroogd

`WILD`PLUK   ALTIJD MET MATE  –  NEDERLANDS DIS

meidoorn wijn

meidoorn wijn

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>