HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

NEDERLANDS DIS en haar receptenboek

Meerdere jaren bestaat nu al de site www.nederlands-dis.nl 

Verse Capucijners

Vanaf september 2020 werd en wordt nog regelmatig de structuur van de site langzaam aangepast. Gerechten en recepten voor een speciale tijd van het jaar gaan we in aparte groepen (pagina’s) onderbrengen, zoals voor de Wintertijd voor de Sinterklaastijd, de periode van Kerst en gebruiken rond oud/nieuwjaar. Natuurlijk komen de gerechten en tradities voor Carnaval en de Paastijd ook bij elkaar te staan. Al eerder geplaatste recepten en traditionele recepten worden wel zo nodig aangepast, maar blijven nu op de oude datum in een periode waarin het passend is staan. Zo hopen we dat de zeer vele artikelen op Nederlands Dis nog beter gevonden kunnen worden. En hebben we echt weer tijd om nog vele traditionele recepten die nu nog ontbreken uitgewerkt en geplaatst kunnen worden. Ook het aantal simpele gerecpten wordt langzamerhand uitgebreid.  Natuurlijk kan je ons nog steeds passende recepten en tradities sturen op paulhoftijzer@gmail.com.

Nederlands-Dis is langzamerhand voor velen een begrip geworden. Dat blijkt wel door de steeds groter wordende groep vaste bezoekers. Met meerdere miljoenen gebruikers per jaar voorziet deze site duidelijk aan een behoefte. Recepten van vroeger, de sfeer van wat eens was, aandacht voor eerlijk koken met zuivere en eerlijke producten worden steeds noodzakelijker. Net als de aandacht voor lokaal geproduceerde producten als groente en fruit (naar het seizoen).
Dus daarom zorgen we ook voor de site www.natuur-keuken.nl  met veel aandacht voor alles wat hier aan eetbaars kan groeien. Passende planten voor in een eetbare leefomgeving, in (moes-)tuinen, maar ook voor no-dig en/of permacultuur teelt en voedselbossen. En daarnaast voor natuurlijk simpele gerechten voor weinig geld inclusief voedselbankrecepten op www.dora-besparen.nl

De nieuwe site www.bomen-wijsheid.nl gaat bomen-informatie over al of niet eetbare bomen die hier groeien behandelen.

traditionele boerenkool-stamppot met gerookte haring en uitgebakken spekjes

Na een proef met een regelmatige nieuwsbrief, heb ik besloten daar niet vaak energie in te blijven stoppen. Het past gewoon niet goed bij me. Wel geef ik  regelmatig (samen-)kooklessen met alles wat we in de natuur en onze tuin kunnen vinden (Hortus Nijmegen). En verzorg in voor Ode aan de Linge in Geldermalsen in de Heemtuin West Betuwe eetbare kruiden en gewassen-wandelingen.

 

De traditie van eten en drinken in de lage landen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de wisselingen van de seizoenen. Dat ziet men terug in producten die een bepaalde periode van het jaar beschikbaar waren  en dan ook genuttigd werden. Daarom plaatsen we recepten op die dag, waarop het van oudsher ook past.  Dit receptenboek wordt voortdurend aangepast aan de laatste inzichten over ons culinair verleden. En is gelijk daardoor een kookboek met gerechten en dranken die hier in de passende periode van het jaar gegeten werden en ook nu nog steeds gekookt kunnen worden.

De keuken van de lage landen kent een traditie van “niets weg gooien”,  “koken naar het seizoen” met een oprechte openheid naar alles wat van elders hier komt.  Onze culinaire geschiedenis is daarbij veel rijker dan we denken en is ook waard om echt te waarderen.

keuken jaren 50tig

Want zo’n veelkleurige, spannende, smaakvolle en toch voedzame traditie moet voortgezet worden.

Met NEDERLANDS-DIS  hoop ik zo een bijdrage te leveren aan de voortzetting van de waardevolle Nederlandse en Vlaamse keukentraditie. Het is een deel van mijn nalatenschap aan mijn en alle andere kinderen hier.

Graag voeg ik informatie en kennis over onze keukentraditie van anderen met liefde toe aan deze waarschijnlijk nu al grootste verzameling authentieke recepten uit de Lage Landen.

Dus stuur uw informatie, recepten, foto’s, anekdotes naar  paulhoftijzer@gmail.com

WANT TRADITIE MAAKT ETEN NOG LEUKER

Overigens zorg ik ook voor de site voor mensen die bij weinig geld willen rondkomen: www.dora-besparen.nl met daarbij veel recepten voor clienten van de voedselbank.

paul hoftijzer , nijmegen wintertijd 2020/2021

SONY DSC

paul kookt nog steeds dagelijks

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>