HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

NEDERLANDS DIS en haar receptenboek

Al ruim zes jaar bestaat de site www.nederlands-dis.nl

Nederlands-Dis is langzamerhand voor velen een begrip geworden. Dat blijkt wel door de steeds groter wordende groep vaste bezoekers. Met meerdere miljoenen gebruikers per jaar voorziet deze site blijkbaar aan een behoefte. Recepten van vroeger, de sfeer van wat eens was, aandacht voor eerlijk koken met zuivere en eerlijke producten worden steeds noodzakelijker.

Dus daarom zorgen we ook voor de site www.natuur-keuken.nl  met veel aandacht voor alles wat hier aan eetbaars kan groeien. En daarnaast voor natuurlijk simpele gerechten voor weinig geld inclusief voedselbankrecepten op www.dora-besparen.nl

Na een proef met een regelmatige nieuwsbrief, heb ik besloten daar niet vaak energie in te blijven stoppen. Het past gewoon niet goed bij me. Wel geef ik nu weer vanaf augustus regelmatig (samen-)kooklessen met alles wat we in de natuur en onze tuin kunnen vinden (Hortus Nijmegen).

Neddis herfstgroente 1

De traditie van eten en drinken in de lage landen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de wisselingen van de seizoenen. Dat ziet men terug in producten die een bepaalde periode van het jaar beschikbaar waren  en dan ook genuttigd werden. Daarom plaatsen we recepten op die dag, waarop het van oudsher ook past.  Daarom staan berichten in principe nooit langer dan een jaar op deze site. Dan worden ze aangepast en zo dat passend is in een vernieuwde vorm weer geplaatst. Zo is dit receptenboek altijd aanpast aan de laatste inzichten over ons culinair verleden. En gelijk daardoor een kookboek met gerechten en dranken die hier in de passende periode van het jaar gegeten werden en ook nu nog steeds gekookt kunnen worden.

De keuken van de lage landen kent een traditie van “niets weg gooien”,  “koken naar het seizoen” met een oprechte openheid naar alles wat van elders hier komt.  Onze culinaire geschiedenis is daarbij veel rijker dan we denken en is ook waard om echt te waarderen.

keuken jaren 50tig

Want zo’n veelkleurige, spannende, smaakvolle en toch voedzame traditie moet voortgezet worden.

Met NEDERLANDS-DIS  hoop ik zo een bijdrage te leveren aan de voortzetting van de waardevolle Nederlandse en Vlaamse keukentraditie. Het is een deel van mijn nalatenschap aan mijn en alle andere kinderen hier.

Graag voeg ik informatie en kennis over onze keukentraditie van anderen met liefde toe aan deze waarschijnlijk nu al grootste verzameling authentieke recepten uit de Lage Landen.

Dus stuur uw informatie, recepten, foto’s, anekdotes naar  paulhoftijzer@gmail.com

WANT TRADITIE MAAKT ETEN NOG LEUKER

Overigens zorg ik ook voor de site voor mensen die bij weinig geld willen rondkomen: www.dora-besparen.nl met daarbij veel recepten voor clienten van de voedselbank.

paul hoftijzer , nijmegen zomer 2020

SONY DSC

paul kookt

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>