HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HOP-OMELET UIT DE NATUUR OF JE TUIN

Zonder Hop geen echt bier, zegt men wel. De hop geeft de karakteristieke zacht bittere smaak eraan. Maar ook andere planten werden vroeger in plaats van hop gebruikt. Hopbellen kan je pas in oktober oogsten. Van hopbellen kan je trouwens ook medicinale thee maken ( maar niet voor patiënten met psychische problemen). En natuurlijk kan je een kussensloop met hopbellen vullen om rustig te slapen. Maar nu schieten de hopscheuten overal uit de grond en die smaken erg lekker. Trouwens gelijk een goede methode om de vele hopplanten die snel omhoog groeien in de toom te houden.

HOPPLANT met bellen

Hop groeit overal in Europa en de lange stengels slingeren zich overal vasthechtend omhoog. De bladeren zijn ruw, lang gesteeld  en meestal tot halverwege in drie getande lobben verdeeld. Er zijn aparte bloemen, de mannelijke klein in pluimen. De vrouwelijke bezitten een dekschub, zodat deze bloemen op 5 tot 6 centimeter lange doorzichtige dennekegel lijken. Deze hopbellen zijn licht bruinachtig-groen en hebben een kenmerkende geur. Daaraan kan men al herkennen dat het familie van cannabis is (plantkundig = de Hennepfamilie). In de lente kan men de jonge uitlopers oogsten en deze gebruiken net als asperges, maar ze zijn ook lekker in een salade.

Hop vindt zijn weg omhoog

Hop vindt zijn weg omhoog

 Hop-omelet

hopscheuten

Nodig-

  • 4 eieren
  • Bundeltje hopscheuten ( alleen bovenste stukjes van ongeveer5 centimeter)
  • Zout en peper uit de molen
  • Klont room boter

Bereiding: Leg de hopscheuten een of twee uur in koud water, eventueel met wat zout. Goed uit laten lekken. ( Dit doet men traditioneel bij alle bereidingen van hopscheuten).

Eieren loskloppen met peper en zout. De hopscheuten door de eieren. eventueel een scheutje room.

Boter in een koekenpan en als de boter bruist de omelet hierin bakken.

* Heb je daslook in je tuin staan, smaakt dat heerlijk door de omelet. Maar ook bloemen van hondsdraf, dovenetel, madelief en paardenbloem maken deze omelet erg bijzonder.

eetbare bloemen lente 1

 

PERIODE

April, mei; de scheuten    Vanaf oktober: de hopbellen

Te gebruiken: * Salade met jonge uitlopers * Jonge scheuten als asperge klaargemaakt  * Soep van hopscheuten  * In een omelet  * Thee van de bellen.  * Gedroogde hopbellen in bier

Andere recepten met hop:

https://www.nederlands-dis.nl/soep/uit-de-natuur-of-je-tuin-jonge-hop-scheuten/

zoals lekker hopsoep met doperwten of gekiemde spruiten.

hop salade

 

ALLES WAT DE NATUUR BIEDT : NEDERLANDS DIS

hopbellen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>