HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MATZE(S)   ( ONGEREZEN JOODS BROOD) traditie in de PAASTIJD       

matzes

Het oudst bekende Paasbrood ontstond toen de Israëlieten wegtrokken uit Egypte waar zij 40 jaar in ballingschap hadden doorgebracht.  In haast werden broden gebakken voor de lange reis. Er was geen gelegenheid het deeg te laten rijzen en zo ontstonden de ‘mazoth’ of matze.

Vanuit het Joodse geloof is het belangrijk om met Pesach koosjere matze te eten en dus te maken. Daarvoor moet alles voor het bereiden van de Matze gereinigd worden, zelfs de molen om het meel te malen. Natuurlijk wordt de hele keuken voor de Pesach-periode grondig van alle gist ontdaan en gelijk grondig gepoetst. Er bestaan speciale regels voor het eten met Pesach. Voor matze houdt dit verder onder andere  in dat het gehele bakproces binnen achttien minuten moet zijn afgerond. Bij voorkeur worden de matze geheel met de hand gemaakt.

Onderstaand recept kan in een normale oven met twee bakblikken in een keer worden gebakken en daarmee kan het maken van deze Matzes in 18 minuten worden afgerond. Voor meer Matzes de hele bereiding elke keer herhalen. Essentieel in de Joodse traditie is er voor te zorgen dat er ook geen wilde natuurlijke gisting in de matze kan ontstaan.

 

MATZE 

RECEPT

  • 250 gram meel (tarwemeel of gerstemeel of een mengsel daarvan bijvoorbeeld)
  • 100 ml water

Kneed het water en het meel tot een mooi deeg en rol er platte schijven van. Prik er wel een paar gaatjes in om opbollen te voorkomen. Dit moet dus in 8 minuten worden afgerond.

Leg de schijven nu op een bakplaat in een voorverwarmde oven van 250 ⁰C.

10 minuten in de oven. Af laten koelen op een rooster.

* Matzes worden in de Jiddische keuken als basis voor meerdere gerechten gebruikt, natuurlijk worden ze ook zo gegeten. Zeker tijdens de Pesach viering en de Sabbat.

hollandia matzes

Maar ook bij menig Paasontbijt staat hier naast beschuit matzes op tafel. Uit de vaste plaats in de supermarkt is het wel duidelijk dat Matzes een vaste plek in ons eten heeft verkregen.

  • Zelf voeg ik wat zeezout bij het deeg, als ik zelf Matze bak.

pesach

In de Joodse traditie wordt in de Pesach periode geen enkel rijsmiddel gebruikt, dus ook geen bakpoeder of zo. Maar ook gerechten en producten waarin gist in welke vorm dan ook zit worden niet gebruikt. Denk hierbij maar aan de meeste bouillonpoeders, kant en klaar- en pakjes soep. Maar ook in heel veel diepvries en kant en klaar-gerechten is gist of gistextract verwerkt. Ook de meeste taart en gebak wordt in de ze periode niet gegeten. Maar dat betekent niet dat er niet dat eten dan saai of smakeloos is. Alleen wordt je zo wel meer bewust wat je eet. Uiteindelijk ben je , wat je eet.

Gerechten uit de Jiddische traditie waarin Matzes worden gebruikt, zoals deze heerlijke spinazietaart – http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/spinazie-aardappel-matzestaart-jiddisch/

grove spinazie

TRADITIES IN ONZE KEUKEN : NEDERLANDS DIS

paaseieren 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>