HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Pita broodjes       BROOD VAN ELDERS

pitabroodjes

Pita-brood zoals men in Nederland en België via de broodjes shoarma of gyros heeft leren kennen, wordt in vele landen rond de Middellandse zee en het Midden Oosten gemaakt. Ze heten soms wel anders en zijn in sommige landen groter en in andere weer dunner. Maar de functie is altijd hetzelfde: met dit brood worden bekende locale gerechten gegeten. Het zijn platte broodjes met een zachte korst die als men deze overlangs doorsnijdt een soort zakje oplevert waar men eten in kan serveren. Soms zijn ze wat groter en erg plat, dan worden ze gebruikt als bord om daar eten vanaf te eten. Dit soort brood bestaat al zeer lang, omdat het zonder oven en andere hulpmiddelen te maken is en zelfs geen rijsmiddelen nodig heeft. Met slechts meel en wat water en zout is dit brood snel te maken. Wel wordt vaak verteld dat pita als brood door Bedoeïenen ontwikkeld is. Ook de combinatie met een soort yoghurt kwam bij de Bedoeïenen al zeer lang voor. Meestal worden Pita in Griekenland, Pitta in Israël, Pide in Turkije, Kesra in Algerije, Khoubz in Marokko en Syrië en Saoudi Arabië,  Eesh In Egypte, Kemaj in Libanon, Khibis Arabi ( Arabisch plat brood) in Palestina en hier pitabroodje of shoarma broodje, maar er zullen nog wel meer namen voor dit soort brood zijn, is een houtgestookte koepeloven gebakken. En natuurlijk is Pizza of het nu Italiaans of Turks of elders vandaan komt ook hieruit ontstaan.

Maar ook bij ons thuis hier kunnen we lekker pita brood maken, want vers gebakken smaakt het brood toch net iets beter. Daarbij kan men het brood in een oven, maar ook gewoon in een koekenpan bakken.

PITA GEBAKKEN IN DE KOEKENPAN

( dit recept is van oorsprong Grieks)

Voor 8 normale broodjes

  • 400 gram bloem
  • 235 cc lauw water
  • ½ zakje droge gist
  • 2 theelepels zeezout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ theelepel suiker

Maak een giststarter met wat lauw water, iets bloem, het kleien beetje suiker en de gist. Zet het op een lauwwarme plek tot het echt gaat gisten. Zeef ongeveer 350 gram bloem in ene kom,strooi de zout lans de rand en voeg hier de giststarter en de olie bij. Maak met de rest van het lauwe water hier een mooi deeg van en gebruik de rest van de bloem zodat bij het kneden het deeg niet aan je handen blijft plakken. Kneed ongeveer 8 minuten tot het een soepel deeg is geworden. Olie nu de deegkom in. Leg het deeg hierin en dek het met een keukendoek af. Laat het zeker een uur op een lauwwarme plek rijzen.

Kneed na die tijd het deeg op en verdeel het in 8 gelijke delen. Rol een bol uit tot een ronde schijf van ongeveer 20 centimeter rond en iets meer dan 2 centimeter dik. Olie een ijzeren koekenpan licht in en verwarm de pan. Bak het pitabroodje aan een kant gedurende 30 seconde , draai het dan om en bak die kant af en licht bruin in 1 tot 2 minuten, draai dan het broodje weer om en bak de laatste kant ook licht bruin in weer 1 tot 2 minuten. pita bakken in droge koekenpanGa zo door tot alle broodjes gebakken zijn. Onder het bakken kan men het volgende broodje uitrollen. Strooi genoeg bloem op het aanrecht bij het uitrollen van het deeg. Stapel de broodjes ineen schaal op en bedek het met een doek, zodat ze tot het eten warm blijven. Gebruik ze voor ze afgekoeld zijn.

PITA bereid in een oven.

  • 400 gram bloem
  • 240 cc lauw water
  • ½ zakje droge gist of 15 gram verse gist
  • 40 gram honing
  • 2 theelepels zeezout
  • 3 eetlepels olijfolie

Maak een giststarter van wat bloem, 1 eetlepel van de honig , wat lauw water en de gist. Goed roeren en afgedekt op een lauwwarme plek wegzetten tot het gaat bruisen ( 10 minuten of zo ). Zeef bijna alle bloem in een kom, strooi de zout langs de rand. Giet de olie, de honing en de giststarter in het midden en roer dit door de bloem. Voeg nu eerst de rest van het lauwe water erbij en vermeng alles om vervolgens het geheel tot een soepel deeg te kneden. Bestrooi de werkplek, het deeg en je handen steeds met bloem, zodat het allemaal opgenomen wordt en het deeg niet aan je handen gaat plakken. Gebeurt dat wel, wat meer bloem gebruiken. Is het deeg te korrelig en los, voeg dan heel weinig lauw water er extra bij. Kneed het deeg gedurende zeker 8 minuten. Olie de deegkom in. Leg het deeg er nu in. Dek het met een doek af en zet het op een lauwwarme plek om zeker een uur te laten rijzen. Het volume moet dan zeker verdubbeld zijn.

Kneed nu het deeg nogmaals door. Verdeel het in 8 bollen.

pita deeg in bolletjes En rol deze weer met wat bloem uit tot cirkels van 16 cm. doorsnede.

Stook intussen je oven op tot zeker 250 graden. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Verwarm een ovenplaat de laatste 5 minuten mee. Haal die dan snel uit de oven en leg de uitgerolde schijven op die ovenplaat.

pita op de bakplaat

Schuif die weer de oven in en haal dit na ongeveer 2 minuten er weer uit om de broodjes te keren, zodat beide kanten gelijk gekleurd worden. Bewaar de net gebakken broodjes in een mandje in een doek. En gebruik ze nog warm bij je maaltijd. Ik maak deze broodjes altijd als laatste werkzaamheid voor het eten. De rest van de elementen voor de maaltijd staan dan al gedekt klaar.pita brood 1

 

 Als je de bloem voor deze broodjes met wat volkorenmeel (bijvoorbeeld  minder dan 25 %) mengt, krijgt men brood met nog meer smaak. Men zou ook lemaire-meel kunnen gebruiken ( dat anders wordt uitgezeefd). Tarwemeel uit Zuid Europa of Noord Afrika geeft authentieker pita-brood.

 

VERS BROOD – HET EINDE : NEDERLANDS DIS

brood algemeen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>