GESTOOMDE CAKE
Men was vroeger vaak veel creatiever in de keuken dan nu.
Nu moet ik die woorden wat voorzichtiger neerschrijven, want kort geleden zag ik een kookboek om te koken met de afwasmachine. Vooral om te wecken en eten in gesloten kookzakken te maken schijnt de afwasmachine zeer goed te werken. Vroeger waren er geen afwasmachines en hadden de meeste mensen alleen maar 1 pit om op te koken. Vanuit Indonesië is de gewoonte ook hier geïntroduceerd om in een rijstpan of beter gezegd een stoompan cake gaar te stomen. Dat gaat ook goed met een willekeurige andere pan als daar maar een vergiet van metaal in kan staan en de deksel dan ook nog te sluiten is. Ook met een stoommand(je) gaat het natuurlijk ook goed. Stomen heeft nog een voordeel, voor deze cake hoef je geen boter of vet te gebruiken. Dus dit gebak is een stuk minder vet en machtig en als je goed stoomt krijg je een heel luchtige cake.
ROTI KUKUS / STOOMCAKE
- 5 eieren
- 150 gram riet- of palmsuiker
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 250 gram bloem
- 4 eetlepels water ( of koolzuurhoudend bronwater)
- Wat zout
- 2 theelepels bakpoeder
- Citroenrasp ( van een onbehandelde citroen)
- 2 eetlepels cacaopoeder
Eidooiers met de suiker tot een crème met een garde roeren.
Eiwitten met vanillesuiker en paar korrels zout stijf kloppen. Maak van te voren de gardes en kom schoon met een plakje citroen, dan weet je meer zeker dat de eiwitten stijf worden.
Bloem met zout en bakpoeder in een kom zeven. De eidooier-crème met wat water en citroen-rasp er door mengen.
Als laatste de eiwitten erdoor scheppend mengen. De helft er weer uit scheppen en mengen met de cacaopoeder. De zeef van een stoompan beleggen met een keukendoek. Hier het deeg om en om in doen. Knoop om de deksel van de stoompan ook een keukendoek. Stoom de cake in ongeveer een half uur gaar. Zorg dat er voldoende kokend water onder in de kookpan zit en dat het water de doek onder de cake nooit kan raken. Zorg dat het water zachtjes blijft koken en dus stomen. Vul het water zo nodig met kokend water bij.
In plaats van een grote cake in een doek, kan men ook het deeg in kleine beboterde metalen cakevormpjes doen of zelfs in papieren cakevormpjes. Vul de vormpjes niet helemaal, maar voor 2/3. De stoomtijd is natuurlijk korter, maximaal 15 minuten. Probeer als ze gaar lijken met een satéstokje of er nog wat deeg aan blijft plakken.
Warme plakjes met wat boter bestreken zijn erg lekker.
Je kunt ook de stoomcake rustig laten afkoelen en in plakken snijden.
Heerlijk met verse frambozen of bosbessen. Maar in de winter ook met een plakjes sinaasappel of mandarijn.
De oer-Nederlandse traditionele ketelkoek, of broeder, of jan in de zak of poffert kent eigenlijk een vergelijkbare bakmethode: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/broeder-jan-in-de-zak-ketelkoek-poffert/