ATJAR :
Wat in azijn ingemaakte kool of andere groente ontbreekt zelden bij een wat uitgebreide Oost Indische maaltijd. De potjes van verschillende soorten kan men bij elke Toko in ons land koken, maar het is veel leuker op dit zelf te maken.
Atjar ketimoen ZUUR VAN KOMKOMMERS
NODIG:
- zeezout
- Wat olie
- 1/3 liter appelazijn
- 2 uien gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- Wat sambal oelek of 4 Spaanse peper zonder pitten
- 4 kemirie-noten
- Wat (palm-)suiker
- 2 theelepels geelwortel
- 2 theelepels gemberpoeder of een klein schijfje verse gember ( zeer fijn gesneden)
Was de komkommer. Schil deze niet ,maar snij ze in de lengte in twee delen. Snij deze helften in stukjes van ongeveer 2 centimeter breed. Overstrooi ze met zeezout en leg ze in een vergiet. Laar ze zeker enige uren in de vergiet uitlekken.
Rooster de kemirie noten in een droge koekenpan. Hak ze als ze afgekoeld zijn fijn. Wrijf ze met de ui, de knoflook, geelwortel, gember en suiker tot een brij. Bak dit in wat hete olie mooi aan, voeg de azijn erbij en een lepel met sambal. Laat alles even doorkoken. Droog de uitgelekte komkommerstukjes helemaal af met keukenpapier. Stop de stukjes komkommer in jampotten en overgiet het met de afgekoelde kruiden azijn.Deze atjar is redelijk lang afgesloten houdbaar. Eenmaal aangebroken niet te lang bewaren.
LEKKERE OOSTERSE GERECHTEN : NEDERLANDS DIS