HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BRABANTS WORSTENBROODJE een “erkende” OUDERWETSE LEKKERNIJ

worstenbroodje

Een worstenbroodje is een kenmerkend en “erkend”  Brabants streekgerecht. Waarbij elke streek wel weer zijn eigen variatie kent, waarbij vooral de kruiden in het gehakt anders zijn. Vroeger werden worstenbroodjes en appelbollen op de maandag na de zondag van Driekoningen gegeten, op verloren maandag.

BRABANTS WORSTENBROODJE

In het kort –

Luxe witbrooddeeg, gevuld met gehakt vlees. Meestal een mengsel van varkens en rundvlees. De verhoudingen variëren nogal eens. Van 30 tot 80 % varkens vlees.

Gewoonlijk aangemaakt met een ei, paneermeel, fijngesneden ui of sjalot, zout  en kruiden.

Soms zijn dat slechts nootmuskaat en witte of zwarte peper.

RECEPT

Kruiden  voor gehakt of worst

  • 2 eetlepels zout
  • 1,5 eetlepel nootmuskaat

nootmuskaat

  • 1 eetlepel witte peper, eventueel mengen met zwarte peper
  • halve eetlepel foelie

FOELIE

  • halve eetlepel gemberpoeder
  • halve eetlepel uipoeder
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel knoflookpoeder

Gehakt

gehakt molen

200 gram half om half gehakt, 1 ei, 1 sjalot fijngesneden, 30 gram paneermeel, 3 theelepel kruiden met zout voor gemengd gehakt of worst.  Goed mengen, een half uur koel wegzetten. Worstjes ervan maken.

Deeg

250 gram tarwebloem, 150 ml melk, 1 eetlepel zachte boter, gist, wat zout en suiker

Tarwebloem zeven in een kom. Zout langs de rand strooien. Gist oplossen met wat suiker in wat lauwe melk, zeker 10 minuten laten staan. Samen met de zachte boter bij bloem voegen. Mengen en langzaam meer melk toevoegen. Tot een stevig deeg kneden, zeker 10 minuten. Deeg afdekken en minstens 1 uur laten rijzen op een lauwwarme plek. Op een met bloem bestoven werkblad uitrollen , er plakjes van maken ( rond het gehakt stafjes zeker 6 cm groter aan alle zijden). Bestrijken met water. Gehakt geheel ronmd bekleden met deeg. De kopse kanaten vrijwel dicht vormen. Met de naad naar beneden op een met olie ingesmeerde bakblik leggen. Bovenzijde van broodjes bestrijken met losgeklopt ei.

Zeker weer 30 minuten met folie afgedekt laten narijzen op lauwwarme plek.  Oven voorverwarmen op 200 ⁰C . Worstenbroodjes in 20 á 25 minuten mooi bruin afbakken.worstenbroodje brabantse

 

LEKKERE STREEK SPECIALITEITEN – NEDERLANDS DIS

noord brabant

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>