HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

EIERKOEKEN BRABANTSE

mijn oude volkswagenbus (rechts op de foto) geparkeerd op de Woenselse markt in Eindhoven, met Dank aan Eindhoven in Beeld

mijn oude volkswagenbus (rechts op de foto) geparkeerd op de Woenselse markt in Eindhoven, met dank aan Eindhoven in Beeld

Eind jaren zestig kwam ik in Eindhoven wonen. Daar maakte ik kennis met Brabantse gemoedelijkheid en natuurlijk Brabants eten:  frikadellen speciaal en eierkoeken. Maar ook met op maandag ochtend verse rijstevlaai met slagroom en chocolade, een van de specialiteiten van de bakker tegenover ons. En met “chili con carne”: de hete remedie tegen een kater van de frietenkraam op de markt waar we toen woonden ( de frietentent was van Jo van den Hurk, volgens mij heeft een zoon van hem nu daar een bistro). Die Chilisoep was het ideale gerecht als je een avond uitgaan weer normaal naar huis wilde lopen. Eierkoeken hadden de langste tijd nodig om er aan te wennen. Het kost al veel tijd tussen alle aanbiedingen van die koeken, echte lekkere te vinden.

eierkoeken

DUS: Eierkoeken zijn luchtige, ronde koeken die gemaakt worden van in ieder geval suiker, bloem, eieren en bakpoeder. De klassieke , karakteristieke  vorm is vlak van onderen en bol van boven. De kleur is goudgeel en de koek is tussen de 10 en 20 centimeter diameter.

In Noord Brabant worden eierkoeken als een traditionele lekkernij geschouwd. En hoort tegenwoordig bij het immateriele erfgoed van Brabant.

Door sommige diëten werden in het verleden eierkoeken als gezond beschreven, met als gevolg dat eierkoeken veel populairder werden en zeer goed werden verkocht. Of ze zo gezond zijn blijft net als bij alle producten waar veel (witte) suiker in zit de vraag.

Maar “goede” eierkoeken smaken uitstekend en het eten daarvan is zeker verslavend.

EIERKOEKEN

Recept 1

Nodig

  • 2  eieren
  • 100 g suiker
  • 1  citroen
  • 100 g bloem
  • 5 tl bakpoeder
  • Wat zout

 

Klop de eieren met de suiker tot een dik lobbig mengsel. Rasp de helft van de citroenschil en spatel samen met de bloem, bakpoeder en een snufje zout door het mengsel.  Roer niet te lang , anders roer je de lucht uit het beslag.

eierkoekenbeslag.

Verdeel in hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat het beslag goed uit elkaar ligt want de eierkoeken rijzen stevig bij het bakken Verwarm dan de oven voor op 180°C. . Bak de eierkoeken in de oven in ruim 10 minuten goudbruin en gaar.

  • Als suiker wordt fijne kristalsuiker en basterdsuiker gebruikt. Soms ook basterdsuiker samen met vanille suiker.
  • Bloem wordt in sommige recepten vervangen door half bloem half maïzena.
  • In sommige recepten worden er naast hele eieren nog 1 of meerdere eiwitten voor het beslag gebruikt. Soms worden die zelf s apart stijf geklopt.geklopt eiwit

Recept 2

Nodig:

  • 5 eiwitten
  • 4 eidooiers
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels citroensap
  • snufje zout
  • 100 gram witte suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 100 gram bloem

Klop de eiwitten lobbig en schuimig.eiwit stijf geslagen Voeg er het bakpoeder, bloem, citroensap en zout bij het schuimige en lobbige eiwit. Klop er vervolgens geleidelijk 50 gram suiker en de vanillesuiker door tot dat het eiwit stevig is.

Klop in een andere kom de eidooiers samen met 50 gram suiker tot een romige crème.eigeel tot creme kloppen

 

Schep voorzichtig de crème door het eiwit. Zet het beslag een minuut of tien afgedekt koel weg.

Verwarm intussen de oven op 180 °C voor. Schep hoopjes beslag op een bakplaat met bakpapier. Houd redelijke afstand tussen de hoopjes.

Bak de eierkoeken afhankelijk van de grootte in 10 tot 20 minuten gaar en goudgeel.

eierkoeken 2

  • Open bij het bakken van de eierkoeken de eerste 10 minuten de oven niet, omdat je anders het risico loopt dat ze ineens in elkaar zakken.

Andere lekkere koeken: gevulde koeken – http://www.nederlands-dis.nl/snoeperij/gevulde-koeken-rondo-kano/

gevulde koeken

Stroopwafels – http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/stroopwafels/

stroopwafels

Of Knapkoek uit de maasvallei: http://www.nederlands-dis.nl/snoeperij/knapkoek-streekgerecht-maasvallei/

knapkoek

 

KLASSIEKE LEKKERNIJEN : NEDERLANDS DIS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>