HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BOSSCHE BOLLEN “dat is echt snoepen” van GEBAK

den bosch de groeten

Een Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een lekkernij uit Den Bosch dat wordt gemaakt van een  grote soes, gevuld met stijf geslagen slagroom en bedekt met een glazuur van gesmolten chocolade. Bossche bollen hebben een doorsnede van ongeveer 12 centimeter, dus redelijk grote gebakjes. Bijna net zo groot als appelbollen. Deze plaatselijke specialiteit wordt voornamelijk door mensen van elders als “Bossche bol” aangeduid, in ’s-Hertogenbosch zelf als “sjekladebol”.

Bossche bol

Bossche bollen lijken op de kleinere moorkoppen, die echter meestal niet met echte chocolade zijn geglazuurd. Op de bovenkant van moorkoppen wordt soms een toef slagroom aangebracht, bij de Bossche bollen doet men dit niet, onder meer vanwege de gebruikelijke verpakking van een half dozijn in een kartonnen doos.

Als men niet helemaal onder de chocolade en druipende slagroom wil zitten door de traditionele Bossche eetwijze wil voorkomen, kan men een Bossche bol het beste op zijn kop eten. De chocoladelaag werkt als bodem zodat de bol geheel en zonder veel geknoei kan worden genuttigd.

De Bossche bol in de huidige vorm bestond zeker al in het begin van de vorige eeuw.

BOSSCHE BOL

Nodig : voor zeker 8 grote Bossche bollen

  • 60 gram bloem
  • Wat zout
  • 60 gram boter
  • 1 glas water
  • 2 of meer eieren
  • Blok van ½ kilo pure chocolade

chocolade

  • 1/2 liter slagroom
  • 6 eetlepels fijne suiker
  • Vanillesuiker ( echte van Bourbon vanille)

vanillepeul

Verwarm de oven voor op 200 ° C. Zeef de bloem met het zout boven een kom. Smelt de boter op een laag vuur met 120 cc water. Breng dit aan de kook. Haal de pan dan van het vuur. Voeg in één keer alle bloem erbij en roer dit grondig met een houten lepel. Hetbeslag moet nu niet meer erg warm zijn. Klop één ei los en schenk het geleidelijk en al roerend bij de bloem. Doe dat met het volgende ei. Als het beslag er soepel en glanzend uitziet, zit er genoeg ei in. Anders nog een ei er door roeren.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit met een spuitzak 4 bergjes deeg op de bakplaat. Laat veel ruimte tussen de bergjes. Bak de 4 soezen midden in de oven in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Laat de soezen helemaal afkoelen.

Breek intussen de chocolade in blokjes en laat ze op een heel laag vuur (au bain marie) smelten. Doop de bovenkanten van de soezen in de chocolade en laat de chocolade stollen. Klop de slagroom met de suiker met wat vanillesuiker en zout stijf. Doe de slagroom in de spuitzak met een klein spuitmondje. Maak met het spuitmondje een gaatje aan de onderkant van de soezen en vul ze met de slagroom. Zet de soezen koud weg of zelfs een minuut of 10 in de vriezer.bossche bollen 2

Recept voor moorkoppen: https://www.nederlands-dis.nl/snoeperij/moorkop/

Moorkop

En een echte appelbol:  https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/appelbol/

appelbol

Van Bossche bollen kom ik altijd bij Appelbollen. Ik herinner mij een banketbakker uit de Haarlemmerdijk in Amsterdam. Met hem werkten we samen om in die tijd de Haarlemmerbuurt op te pimpen. Dat ging eigenlijk best goed en zo kwamen we regelmatig in zijn bakkerij, Daar stonden altijd vers gebakken appelbollen en Bossche bollen. Met een grootte die het voor een normaal persoon onmogelijk was om zo op te eten. Alleen voor Joop Vos ( de bakker achter Banketbakkerij Beune toen) was dat geen enkel probleem. ( Hij bedacht een paar jaar later het Amsterdammertje: een echt Amsterdams chocolaatje met drie kruisen).  De tijd verandert: Banketbakkerij Beune bestaat jammer niet meer aan de Haarlemmerdijk.

amsterdammertjes

Ander gebakken lekkernij uit Den Bosch: Bossche koek – https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/bossche-koek/

bossche koek

TRADITIONELE GEBAKKEN VREUGDE : NEDERLANDS DIS

 

bakker harderwijk 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>