HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KRUIDBROODJES OUDERWETSE GEBAK van rond ROTTERDAM

KruidbroodjesHet Schiedamse en Rotterdamse kruidbroodje staat ook bekend als het bloedbroodje. Het dankt zijn naam aan de rode kleur die ontstaat als aan het deeg rommelkruid wordt toegevoegd. Dit zou een verwijzing zijn naar heidense, bloedige offers. Het kruidbroodje werd rond de Kerst genuttigd.

KRUIDBROODJE

 • 1/2 kilo bloem
 • 200 gram sukade in snippers
 • 20 gram rommelkruid ( gebruik  wel de rode versie)
 • 20 gram rietsuiker
 • 10 gram zout
 • 25 gram verse gist of 1 zakje droge gist
 • een klont boter
 • 1/3 liter lauwe melk of water ( of half melk/half water)

Bereiding

Zeef de bloem in een mengkom, strooi de zout langs de rand. Maak een giststarter van wat bloem uit de kom met een kleine kom lauwe melk en de gist en wat suiker. Als de giststarter na een poosje begint te bruisen, voegt men dit met de rest van de melk en/of water bij de bloem. Meng het vocht door de bloem en verdeel zo de giststarter door het deeg. Voeg dan de sukade in stukjes, de rest van de suiker, de boter, het rommelkruid bij het deeg en verdeel het goed er door. Zet het deeg afgedekt weg op een lauwwarme plek tot het een dubbele volume heeft gekregen.  Neem het deeg uit de kom en vorm hiervan een dikke rol en snijd hiervan weer dikke plakken ( ongeveer 30 stuks). Maak hiervan broodjes. Plaats ze op een met olie bestreken bekleed bakblik en laat ze weer ongeveer 40 min rijzen onder een theedoek met/of zonder plasticfolie op een lauwwarme plek. Bak ze af in de oven ongeveer 15 min. 180 ⁰C.  Je kan ook een groter brood maken, deze  in een brood of cakevorm doen, dan is de baktijd ongeveer 30 min. Gare broodjes of brood moet hol klinken, als je op de onderzijde tikt.Kruidbroodjes

Serveren met klontje boter en naar wens poedersuiker.

 • Rommelkruid is een oud traditioneel kruidenmengsel. Het bestaat in twee versies de rode met gemalen sandelhout en een bruine versie. Rommelkruid hoort bij balkenbrij en speciale droge worsten :  https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/lokaal/rommelkruid-oud-authentiek-kruidenmengsel/
 • Dit kruidenmengsel is ook gemaakt volgens oud recept ( van Nederlands Dis uiteraard) op internet te koop bij www.kruidenmagazijn.nl

Rommelkruid rood en bruin

In de nieuwe markthal in Rotterdam verkoopt bakkerij de Klok soms ( verleden jaar zeker) deze broodjes. Vraag ernaar en zo blijft deze lekkere traditie bestaan.

bakkerij de Klok

bakkerij de Klok

TRADITIONELE GERECHTEN UIT DE BAKKERSOVEN : NEDERLANDS DIS

 

Neddis 2015 markthal rotterdam de klok 2

 

9 Responses to “KRUIDBROODJES OUDERWETSE GEBAK van rond ROTTERDAM”

 1. J.L.J. Schouten schreef:

  Eindelijk weer het vertrouwde kruidbroodje (Rotterdamse traditie rond kerst) gevonden in de nieuwe Markthal van Rotterdam, bij bakker Klok. uit Hellevoetsluis. Waarom bakt er in de stad Rotterdam een Bakker ze niet meer? Al vele malen “rommel” tegen gekomen.

  1. admin schreef:

   Dank je voor de informatie, zal het gebruiken. Jammer dat goed gebruiken toch verdwijnen. Maar ik merk ook dat er weer meer een nieuwe start meemaken.
   Geniet van je broodjes,
   groet
   paul hoftijzer

  2. R.buitelaar schreef:

   Bakker jan van ballegooie heeft de goede broodjes.

   1. paul hoftijzer schreef:

    Graag een adres en een foto van de bloedbroodjes,

    groet
    paul hoftijzer

 2. Gabriella Maltha schreef:

  Geweldig dat ik het recept voor het bakken van kruid broodjes heb gevonden.
  Ik kocht, toen ik een bezoek bracht aan een winkeltje in het Openluchtmuseum, Arnhem, “rommelkruid”.
  Ik wist dat dat gebruikt werd voor het bakken van kruidbroodjes.
  Thuis in Rotterdam, aten wij deze met Kerstmis.
  Ooit vroeg mijn broer naar dat recept, hij woonde in Australie.Dat ben ik toen bij een Rotterdamse bakker gaan vragen.
  Maar zelf had ik het recept niet bewaard.
  Maar nu heb ik het weer!!
  Dank, het is een heerlijke herinnering aan mijn jeugd in Rotterdam.

  1. paul hoftijzer schreef:

   beste Gabriella,

   ik was in de jaren zestig bij familie in Rotterdam en toen werden kruidbroodjes nog gewoon veel verkocht aan het eind van het jaar.

   groet
   paul hoftijzer

 3. Marian Leen schreef:

  Heb eindelijk het recept van de kruidbroodjes gevonden, was er al heel lang naar op zoek. Zelfs ooit nog eens de van Meer en Schoep bakkerij gebeld om het recept tja dat kreeg je niet. ga ze deze week nog bakken en kijken of het me nu lukt. Ooit geprobeerd , toen werden ze niet rood. hopelijk lukt het nu, heerlijk als het lukt heb ik eindelijk weer een stukje jeugd herinnering terug.

 4. Joke Veldhorst schreef:

  Ik ga proberen zelf te bakken in heb rood rommelkruid

  1. paul hoftijzer schreef:

   lijk me een goed plan

   hoor graag als het een lekker resultaat heeft gegeven,

   paul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>