HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KRAKELINGEN het is Paastijd ook in TWENTE

paashaasDe haan,  de haas en de zwaan met jongen zijn duidelijke symbolen voor het terugkomend leven: het is lente. Maar ook gevlochten brood(kransen) en krakelingen staan voor de eeuwigdurende cyclus van de seizoenen. Ook menig palmpaasstok werd vroeger versierd met krakelingen van brooddeeg.

Dit alles maakt de Paastijd ook zo leuk.

In vele streken maakt men nog krakelingen, maar de Twentse krakelingen zijn een verhaal apart.

Daar worden ook rond  Pasen krakelingen gebakken, deze werden met een lint aan het meisje van iemands dromen gebonden, althans dit was gebruikelijk in dat deel van Overijssel.

TWENTSE PAASKRAKELINGEN krakeling

Ingrediënten:

  • ½ kilo bloem
  • 1 zakje droge gist of 25 gram vers gist
  • 1 theelepel suiker
  • snufje zout
  • 1 glas lauwe melk
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 200 gram boter ( kamertemperatuur)
  • grove suiker om deeg door te rollen

Bereiding:

Maak een giststarter van wat lauwe melk, de suiker en 50 gram bloem.

Zet het rustig weg, tot de gist zijn werk begint te doen.

Zeeg de bloem in een kom. Strooi het zout aan de rand. Giet daar de giststarter bij. Werk dat door de bloem. Voeg vervolgens alle melk door de bloem en kneed er een stevig deeg van.  Laat het deeg dan afgedekt met een theedoek minimaal 1 uur rijzen op een lauwwarme plek.

Snij de boter in zeer kleine blokjes, voeg dat met de honig aan het deeg toe. Kneed goed door en laat het deeg nogmaals minimaal een half uur afgedekt op een lauwwarme plek rijzen.

Vorm bolletje van ongeveer 8 centimeter , rol dit uit tot dunne strengen, rol deze door de grove suiker en vorm er krakelingen van. Leg op een bakplaat met ingevet bakpapier.krakeling tekening

Afbakken in ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van ongeveer 200 ⁰C.

Op een rooster goed laten afkoelen.Frans huwelijkskrakeling

Krakelingen en relaties komen niet alleen in onze streken voor. Huwelijkskrakelingen worden  traditioneel in sommige streken in Frankrijk voor een goede binding bij een huwelijk gemaakt.

 

ALLE TRADITIES UIT DE OVEN ROND PASEN : NEDERLANDS DIS

 

paaseieren 3

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>