HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

 JAN HAGEL / GRIEKS BROOD hoort ook bij de PAASTIJD

Jan Hagel koekje

Janhagel is een traditioneel Nederlands koekje.

Het is een klein rechthoekig koekje van een soort speculaasdeeg met daarop grove greinsuiker en dun schaafsel van amandelen of ook andere noten.

In België kent men een vergelijkbaar koekje:  Pain à la grecque, maar dit heeft niets met Griekenland te maken. Nabij de Wolfsgracht in het centrum van Bruxelles was vroeger een klooster van de Augustijnen.

oud klooster brussel

Zij deelden vaak rond Pasen een soort brood /gebak uit aan de armen. Dit gebak werd gracht-brood genoemd. Maar in plat Vlaams klonk dat als “grecht”. Bij het oprukken van het Frans in Bruxelles werd dit verbasterd tot een Frans woord: pain à la grecque. En dit heette vervolgens weer in het Vlaams Grieks Brood. Tegenwoordig vaak Perlagrek genoemd. De samenstelling is vergelijkbaar met Jan Hagel. En ook dit gebak heeft een binding met de paastijd.

Recept van Perlagrek

  • 1/2 kilo tarwebloem (2x 250 gram)
  • 1/3 liter melk
  • 50 gram gist ( of 2 zakjes droge gist)
  • 1 ei

Na een rijs van 20 minuten

  • 40 gram kandijsuiker
  • 200 gram boter ( kamertemperatuur)
  • een koffielepel zout
  • 5 gram gemalen kaneel
  • 8 gram gemalen kummel
  • grove greinsuiker

Bereiding:

Een deeg bereiden met de (lauwe) melk, het ei, de gist en helft van de bloem ( wel zeven). Na een eerste rijs van zeker 20 minuten ( afgedekt op een lauwwarme plek) de overige ingrediënten inclusief de rest van de gezeefde tarwebloem toevoegen.

Het deeg tot een goed taai deeg kneden. Op een tochtvrije plaats, afgedekt onder plasticfolie, nogmaals een half uur laten rijzen

Het deeg afwegen in porties van ongeveer 125 gram, de vingerdikke deegrollen van 50 cm in de grove kristalsuiker rollen. Op beboterde ovenplaten leggen, afdekken met plasticfolie en weer laten narijzen. Halftijds gedurende deze narijs de deegrollen afplatten tot ongeveer 4 cm breedte.

Oven voorverwarmen op 180 °C. De bakplaten met repen koek in 20 minuten afbakken.

Gelijk na het bakken uit de oven en in gelijke delen snijden.

perlagrek uit Vlaanderen

 

 

PalmpaasstokWant ook bij Palmpasen kregen vroeger de kinderen in en rond Rotterdam Jan Hagel als extra traktatie. Iets extra’s voor gewone kinderen. Want met Jan Hagel werd normaliter het gewone volk ( vaak spottend of denigrerend) aangeduid. Zelfs in de oude strips van Heer Bommel en Tom Poes komt deze term vaak voor.

Maar met Heer Bommel kom ik altijd bij een zin van onze heer Bommel na elk avontuur, terwijl zijn hele tafel royaal vol staat met eten:  “….Een eenvoudige doch voedzame maaltijd gaat er altijd in, sprak mijn vader zaliger altijd……”

wafels bij een maaltijd

wafels bij een maaltijd

 

JAN HAGEL

NODIG:

  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 175 gram boter (kamertemperatuur)
  • snufje zout
  • 1 theelepel kaneel of speculaaskruiden
  • 1 glas melk
  • 50 gram grove greinsuiker
  • 50 gram amandelsnippers

Bereiding:

Zeef bloem met bakpoeder in beslagkom. Voeg boter in blokjes gesneden, zout, kruiden en suiker toe en kneed tot soepel deeg. Zet het deeg op een koele plek, afgedekt zeker een uur of vier weg.

Bedek een bakplaat met bakpapier, bestrijk die met olie of gesmolten boter. Rol het deeg over de hele bakplat uit tot een vlakke plak van ongeveer een halve centimeter. Bestrijk het deeg met de melk en strooi er de amandelen en de grove suiker regelmatig over.

In een voorverwarmde oven op 160 ⁰C in 20 tot 25 minuten lichtbruin en gaar bakken.

Snij de koekjes gelijk in stukken van 4 bij 8 centimeter en leg ze op een rooster ter afkoeling.

Jan Hagel koekje

  • In plaats van amandelen werden vroeger ook hazelnootschaafsel gebruikt. Tegenwoordig kom je zelfs Jan Hagel met pinda’s geschaafd tegen.

Er zijn meer oude lekkernijen: Dumkes uit Friesland – https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/dumkes-streekproduct-friesland/

dumkes

Of wat te denken van Kletskoppen – https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/traditionele-koekjes-kletskoppen/

Kletskop

TRADITIONEEL GENIETEN : NEDERLANDS DIS

paaseieren 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>