HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DUIVEKATER    OUDE TRADITIES   ook voor de PAASTIJD

DSC02559

Rond kersttijd zag ik in Harderwijk bij de Ouderwetse bakkerij in zijn etalage Duivekater liggen.

Nu werd dit brood traditioneel ook wel voor Kerst gebakken, maar eigenlijk hoort het meer bij de Paastijd. Nu is het waarschijnlijk een traditie die al van voor de christelijke tijd stamt. Een soort offerbrood in de vorm van een bot. Dan hoeft er in ieder geval niet een dier als goddelijk offer opgeofferd te worden.

Duivekater of deuvekater is een traditioneel feestbrood, dat nu nog voornamelijk in de streek ten noorden van Amsterdam wordt gebakken. Dit zoet witbrood wordt met Pasen, Pinksteren , maar ook met Kerstmis gegeten.

De echte Noord-Amsterdamse of Zaanse duivekater is een zogenaamd vloerbrood, dat wil zeggen op de plaat gebakken. Oorspronkelijk werd duivekater echter alleen in de Paastijd gebakken.

De naam duivekater komt waarschijnlijk uit het “oud-Germaans”, namelijk Deuvels Kakor = duivelskoek. Anderen beweren dat het brood nog veel ouder is en een pre-historisch offerbrood dat in de vorm van een schenkel gebakken werd.

Het recept is al eeuwen weinig veranderd en lijkt op gewoon wit brood alleen is het deeg veel rijker door toevoeging van melk, citroen en roomboter. Duivekater kent een kenmerkende dunne zachte korst, dat je krijgt door het deeg lang te laten rijzen en bij hoge temperatuur af te bakken.

Voor de tweede wereld oorlog werd op vele plekken nog duivekaters gebakken, tegenwoordig alleen nog op enkele plaatsen in Noord Holland en langs de vroegere Zuiderzee, zoals in Harderwijk.

Minstens vijf dagen oude duivekater, dun gesneden, bestreken met echte boter samen met een kop warme thee zou het lekkerste zijn, althans dat vertelt men in de Zaanstreek.

DUIVEKATER

Recept:

Maak een deeg van

 • 1/2 kilo tarwebloem
 • 1/2 theelepel zout
 • 100 cc honing
 • 25 gram gist
 • 1/5 liter lauwwarme melk
 • 50 gram (room-)boter
 • 1/2 geraspte schil van halve citroen ( onbehandelde)
 • 1 theelepel gemalen steranijs

steranijs

Maak een giststarter van wat lauw water, de gist, theelepel suiker en een schep bloem. Zet dit op een lauwwarme plek afgedekt weg.

Zeef de rest van de bloem in een deegkom, strooi de zout langs de rand. Voeg de giststarter erbij als die is gaan bruisen. Maak er samen met de lauwe melk een stevig deeg van. Voeg dan de boter op kamertemperatuur, de honing, de citroenschil en de anijs toe. Kneed het deeg goed door. Zet het afgedekt op een lauwwarme plek weg. Laat het zeker 2 uur rijzen. (Is het deeg wat te droog voeg wat extra lauwe melk erbij. Is het deeg erg plakkerig voeg dan wat extra bloem erbij).

Vorm er een vloerbrood vorm in de vorm van een bot. Knip de 2 punten in . Bestrijk met  losgeklopt ei. Dek het af met folie en laat nog een half uur narijzen.

Op een beklede bakblik afbakken in een oven van 225 ⁰C. De oven gelijk lager zetten op 200⁰C. In ongeveer een half uur afbakken.

Na het bakken zeker 20 minuten wegzetten.Duivekater

 • Nog beter is het net als vroeger deze broden in een heet gestookte houtoven te bakken. Die koelt vanzelf af als men de broden in de heet gestookte oven schuift.
 • Wil men een nog authentiekere versie van duivekater gebruik dan lemaire-meel. De baktijd zal dan wel iets langer zijn. Controleer door te tikken op de bodem of de broden echt goed gaar zijn.
 • Lemaire-meel is meestal gemaakt van biologisch tarwe. Deze op molenstenen gemalen tarwe, wordt ontdaan van zemelen, zodat nog 80-85% van de hele tarwekorrel overblijft. Het is een soort licht half volkorenmeel en lijkt het meest op het meel dat traditioneel voor tarwebrood werd gebruikt. Ook speltmeel geeft trouwens een mooi resultaat.

MOOIE TRADITIES ROND PASEN : NEDERLANDS DIS

 

paaseieren 3

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>