HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ROMMELKRUID  OUD authentiek KRUIDENMENGSEL       

 Rommelkruid rood en bruin           

Rommelkruid werd vroeger toen men nog thuis zelf slachtte, door kruideniers en drogisten te koop aangeboden. Het was een mengsel van kruiden en specerijen, dat in veel verschillende gerechten en vleeswaren gebruikt werd. In balkenbrij dat vooral in het zuiden en oosten van ons land na de slacht werd gemaakt werd rommelkruid vaak gebruikt. Men gebruikte hier vaak speciaal rood rommelkruid voor. Maar in sommige streken had men de voorkeur voor bruin rommelkruid. Ook in droge worsten werd in sommige streken rommelkruid,zoals bruin rommelkruid in typerende Groningse worst. Ook in gebak werd rommelkruid gebruikt zoals in kruidkoekjes in Zeeland en in kruid- of bloed-broodjes uit Rotterdam en omgeving.

Als je bij internetwinkels kijk wordt hier en daar wel rommelkruid aangeboden, zowel de rode als bruine versie. Maar informeer je naar de samenstelling , dat zijn er enorme verschillen te zien. Zoeken we dan verder in oude recepten en kookschriften wordt men nog minder zeker van de samenstelling van rommelkruid.

Wat we in meerdere recepten wel vonden dat men als men geen rommelkruid kon krijgen men of dit door gemalen piment kon vervangen of door een simpel zelf te maken kruiden mengsel:

EENVOUDIG RECEPT VERVANGENDE ROMMELKRUID

  • twee theelepels gemalen zwarte peper
  • een theelepel geraspte nootmuskaat
  • een halve theelepel kruidnagelpoeder
  • een halve theelepel gestampt anijszaad

Veel artikelen over rommelkruid lijken van elkaar te zijn overgeschreven. Overal vindt men de tekst:  “De verhoudingen zijn streekgebonden, afhankelijk van de eigen voorkeur én afhankelijk van waarvoor de kruiden gaan worden gebruikt”.

Aan die tekst heeft men eigenlijk niets.

Wat zit er in rommelkruid:

specerijen

Kijken we naar de kruiden die in de diverse recepten genoemd worden en die in nog bestaande mengsels zitten komen wij de volgende specerijen tegen ( in alle gevallen zeer fijn vermalen):

  • Zoethoutwortel
  • Nootmuskaat
  • Anijszaad
  • Kaneel
  • Kruidnagel
  • Peper, zowel zwart als wit
  • Foelie
  • Gemberpoeder
  • Venkel
  • Piment
  • Kardemon
  • Laos
  • Karwij
  • Sandelhout
  • En nog suiker en sinaasappelschil

We hebben zelf het eenvoudige vervangende mengsel gebruikt maar daarmee krijgt men niet een echte ouderwetse smaak, tenminste niet die ik mij kan herinneren.

Volgend mengsel leverde een veel beter resultaat op:

ROMMELKRUID oud recept 5

  • 3 delen anijszaad
  • 3 delen. venkelzaad
  • 1,5 deel piment
  • 1,5 deel zoethout
  • 1 deel kruidnagelen
  • 1 deel nootmuskaat
  • 1 deel witte peper
  • 1 deel zwarte peper
  • 1 deel kaneel

* Voor de rode variant moet men gemalen sandelhout toevoegen. Dit is te koop bij firma’s die echte grondstoffen voor wierook leveren. Fijn malen in een vijzel gaat heel goed. 3 delen op het recept van hierboven geeft een mooi resultaat.

Rommelkruid

*Wil men er bruin of grijs rommelkruid van maken dan voegt men geen sandelhout maar 1 deel gemalen kruidnagelen extra door bovenstaand mengsel.

*Wil men het rommelkruid naar eigen smaak aanpassen, dan kan men de smaak wat meer oosters maken door gember of laos ( uiteindelijk ook familie van elkaar) erbij te voegen.

*Voor iets sinaasappelsmaak erbij zou men of wat sinaasappelschil , maar ook wat fijngemalen kardemon kunnen toevoegen.

Een recept voor rommelkruid is dus niet te geven. Zoals de naam ook aangeeft men moet maar een beetje met de specerijen aan rommelen, tot men de goede eigen smaak heeft verkregen.

OUDERWETSE KRUIDENMENGSEL : NEDERLANDS DIS

te koop bij www.kruidenmagazijn.nl

 

specerijen malerij de korver boxmeer

specerijen malerij in vroegere tijden

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>