HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KROL = anijsbroodje uit Noord Brabant voor de SINTERKLAAS-TIJD

sinterklaas met paard

Er bestaan meerdere plaatselijke specialiteiten, die alleen in een bepaalde tijd worden gemaakt. Krol uit het gebied rond Veghel & Gemert  is er een van. En krol hoort bij de Sinterklaastijd.

Een krol is een anijsbroodje, dat rond  sinterklaas vaak belegd met speculaas, maar eerst met roomboter  besmeerd in delen van de Noord Brabant  wordt gegeten. Plaatselijke bakkers bakken deze traditionlele broodjes gelukkig nog steeds. Het is een klein kadet-achtig witbroodje dat in een deegkrul gevormd is.  ‘ Krol’ is Zuid-Nederlandse woord voor ‘krul’.

speculaasjes 1

Een recept voor anijsbroodjes of te wel krol.

Voor ongeveer 6 broodjes:

  • 1 glas melk
  • 150 gram bloem
  • ¼ zakje gist
  • wat zout
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels anijszaad
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 3 eetlepels gestampte muisjes
  • 1½ eetlepel gesmolten margarine of roomboter of wat olie

 

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm.
  2. Zeef de bloem in een mengkom. Meng wat lauwe melk met de suiker en de gist. Laat even staan tot de gist gaat bruisen. Strooi het zout langs de rand van het meel.
  3. Voeg er het anijszaad, de basterdsuiker en de helft van de gestampte muisjes bij.
  4. Giet het gistmengsel bij de mengkom, roer het om.
  5. Kneed het met de melk en het vloeibare vet tot een soepel deeg. Leg de deegbal in de kom en laat hem afgedekt een half uur op een warme plek rijzen.
  6. Maak van het deeg zes porties. Rol dit uit tot een lang rolletje. Knoop het rolletje op, zodat er een krul ontstaat. Leg de broodjes op een ingevette bakplaat.
  7. Laat de broodjes afgedekt met een schone theedoek 30 minuten op een warme plaats rijzen.
  8. Warm de oven voor op 200° C.
  9. Bak de broodjes in ongeveer een kwartier gaar en bruin.
  10. Neem ze uit de oven, bestrijk de nog hete broodjes met water en bestrooi ze eventueel met de rest van de gestampte muisjes.
  11. Laat ze afkoelen.

Krol

  • Natuurlijk wordt het echte recept van krol geheim gehouden, maarmet het bovenstaande recept krijg je erg lekkere anijsbroodjes , dat misschien wel nog authentieker is ( maar dan geen margarine gebruiken) dan van de bakkers in Veghel en Gemert

noord brabant

LEKKERNIJEN VOOR SINTERKLAAS : NEDERLANDS DIS

bakken 2

vlag n. brabant

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>