HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

AARDAPPELSOEP MEERDERE VARIATIES OP SOEP met piepers

DSC03308

Traditioneel werd er vaak soep gemaakt van aardappels. Meestal van aardappels die waren overgebleven van een eerdere maaltijd. Aardappel was een goede toevoeging aan soep, want het gaf deze daardoor extra voeding en vulling.

Aalst Vlaanderen

Zo kent men in de Vlaamse uienplaats Aalst natuurlijk vele gerechten met ajuin.  Maar misschien is het gebruik van de aardappel in de Aalstse soep wel net zo bepalend voor de smaak.

Aalstse soep

Nodig:

  • 6 grote uien

gebakken uien

  • 1 eetlepel reuzel
  • Peper uit de molen
  • ½ kilo aardappels
  • Stuk licht gerookt spek
  • 1 liter groente bouillon ( licht gezouten)
  • ½ liter melk

Maak de uien schoon en snij ze in dunne schijven. Bak ze in de reuzel aan in een royale soeppan. Bak ze hierin mooi bruin en maal er wat peper over. Voeg dan de aardappel geschild en in kleine stukjes bij. En bak de aardappel ook even aan. Giet er dan de bouillon bij en voeg het stuk spek er bij. Kook alles een ruim uur op een laag pitje.

Vis de spek uit de soeppan. Draai de soep door een draaizeef of gebruik een staafmixer. Voeg de melk toe  en breng alles weer tot koken. Nu het vuur uit en de soep op smaak maken met nog wat peper en eventueel wat zout.

Snij de spek in kleine blikjes en strooi die over elke bord soep.

aalstse soep

Voor gewone aardappelsoep gebruikt men traditioneel ook wat spek, maar slechts een ui.

Aardappelsoep

Wat heb je nodig:

DSC03320

  • 300 gram aardappelen
  • 1 ui
  • 100 gram gerookte spekblokjes

spek uitbakken

  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 6/10 liter zelfgemaakte bouillon ( of water met bouillonpoeder)
  • 3 eetlepel bloem
  • 1  glaasje droge witte wijn
  • zout en peper uit de molen
  • handje peterselie

Bereidingswijze: 

Aardappelen schillen,wassen en in blokjes snijden. Ui pellen en fijn snipperen.

Spekblokjes halveren,in een soeppan spekblokjes op een laag vuur uitbakken ( een minuut of vijf). Fijn gesnipperde ui en paprikapoeder erdoor roeren, dan de bloem even laten meebakken. Al roerende scheutje voor scheutje de bouillon toevoegen.

Voeg de blokjes aardappelen en de wijn toe. Afgedekt 1/2 uur zachtjes laten koken. Af en toe omroeren. Soep op smaak brengen met zout en peper.

Soep uitserveren en de fijngesneden peterselie er over strooien.

aardappelsoep

* Men kan ook een vegetarische versie hiervan bereiden. Gebruik dan groente bouillon en bak dan of wat tofublokjes of een handje zonnepitten samen met de ui aan.

wel duizend pitten in een bloem

wel duizend pitten in een bloem

* Recept Basis Groente bouillon:

http://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/

* Wat zure room of koffieroom maakt de soep nog romiger

* Men kan de soep ook van een restje gekookte aardappels  maken, kooktijd is dan aannemelijk korter.

gekookte aardappelen

Maar er bestaan natuurlijk meer aardappelsoepen, zoals uit de

SURINAAMSE KEUKEN : aardappelbravoe

surinaamse keuken

Ook in de Surinaamse keuken maakt men ook soep van aardappels. Zeker Surinamers, die hier wonen en die alleen voor veel geld aan rode nappies, cassave of tajerknollen kunnen komen, besluiten aardappels te gebruiken in hun traditionele recepten. Maar improviseren hoort bij de Surinaamse oorspronkelijke fusion-keuken.

BRAVOE

  • 1/3 kilo aardappels
  • ¼ kilo kip
  • 100 gram zoutvlees of pekelvlees
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tomaat
  • 2 takjes selderij
  • 1 ¼ liter bouillon
  • 5 korrels piment
  • Peper en zout

Snij de geschilde aardappel in vieren. Zet ze op in de bouillon met de kip, de ui in schijfjes en de fijngesneden knoflook.

Voeg na een half uur het zoutvlees ( fijngesneden), de tomaat in stukjes, de selderij fijngesneden en de piment toe.

Kook nog ongeveer een half uur door, maak de bravoe op smaak met peper en zout. Vindt men de soep te dik voeg dan wat water toe.   Traditioneel eet men de bravoe met rijst en niet met brood.

aardappelbravoe

  • Voor deze bravoe hoeft men zoutvlees niet te ontzouten ( wat men traditioneel in Suriname met zoutvlees vaak doet). Gebruikt men in plaats van zoutvlees pekelvlees hoeft men dit nooit te ontzouten, want pekelvlees in Nederland is eigenlijk helemaal niet erg zout, ondanks wat men door zijn naam zou verwachten. Men hoeft dan echter geen of bijna geen zout toe te voegen en er voor te zorgen dat de bouillon, die men gebruikt niet te zout is.

    zoutvlees

    zoutvlees

 

Meer aardappelsoepen gebaseerd op de combinatie prei en aardappel staan al op Nederlands Dis. Maar aardappels komen in vele soepen terug. Zoals in Boerengroenekool soep –

http://www.nederlands-dis.nl/soep/boeren-groenekoolsoep/

koolsoep

 

Andere gerechten met restjes aardappel zijn er op Nederlands Dis te vinden  zoals het Halve-Gedraaide een streekgerecht uit de Achterhoek:

http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/halve-gedraaide-streekgerecht-achterhoek/

koude vleesschotel

HEERLIJKE SOEPEN: NEDERLANDS DIS

 

soepterinne

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>