HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SPRITS-KOEK GERECHTEN uit UTRECHT

eigen sprits

In Utrecht worden door meerdere bakkers echte Utrechtse sprits gebakken, hier volgt een recept:

UTRECHTSE SPRITS

  • 1 losgeklopt ei
  • 380 gram zachte boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram zout
  • 15 gram vanillesuiker
  • 250 gram gezeefde patentbloem
  • 250 gram gezeefde Zeeuwse bloem ( alle tarwe die dichter bij de zee wordt geteeld bevat minder zetmeel, dus bindt minder)

Roer ei en boter romig, roer er de basterdsuiker, het zout en de vanillesuiker door en kneed er de beide soorten bloem doorheen.

Wrijf het deeg op een met bloem bestoven werkblad met de handpalmen goed door tot het soepel en glad is. Doe het deeg in een spuitzak met een grote gekartelde spuitmond en spuit in een lange zigzagvorm op de bakplaat.

sprits spuiten Bak de spritsen ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden en snij ze direct na het bakken in stukken.

Dit recept levert lekkere sprits op, maar sommige Utrechtse sprits smaakt zouter dan gewone spits. Dit zou dan ook het speciale ervan zijn. Dus zelf zou ik wat minder zout gebruiken en zeker zeezout gebruiken.

SPRITS  een oud koekje

Sprits of spritskoek is een traditioneel Nederlands koekje. Het gebak wordt al in de zestiende eeuw genoemd. Waarschijnlijk is het oorspronkelijk heel vroeger uit Duitsland afkomstig. Spritzkuchen is wat de naam al zegt een  ‘opgespoten gebak’.

Het deeg wordt op een ingevette ovenplaat gespoten met een spritsspuit en vervolgens gebakken. Na het bakken wordt het in stukken gesneden. Tegenwoordig worden ook andere vormen gespoten en de sprits soms gedeeltelijk in de chocolade gedoopt.

Het is goed en simpel thuis te maken, een spuitzak blijft echter noodzakelijk. Nu is het een leuke klus: het spuiten met een spuitzak. Na een paar keer oefenen lukt het bijna iedereen.

TYPERENDE STREEKGERECHTEN – UTRECHTS DIS

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>