Wortelenvlaai hoort bij Wyck en de Wiekerbroonk.
Niet voor niets worden de kinderen uit Wyck, tijdens het carnaval ‘wörtelkes’, genoemd.
Wyck is een stadsgedeelte van Maastricht ( bij het station) aan de andere kant van de Maas. Wyck hoorde bij de vesting Maastricht , maar was altijd al anders dan de rest van Maastricht. Wyck herbergde tot voor kort ook de bierbrouwerijen van Maastricht zoals de Ridder. En nog steeds vind je bijzondere winkeltjes in een eeuwenoude straatjes van dit deel van het centrum van Maastricht.
Maar ook in andere plaatsen in Limburg (zoals in Weert en Roermond) werd traditioneel wortelvlaai gegeten. Vaak werd het wel gezien, dat als je wortelvlaai at je het niet breed had. Een oude gezegde is ook dat je iemand in die buurt kwaad kon krijgen, als je zei dat ze alleen maar wortelvlaai en paardenvlees aten. Maar daar zit nu niemand meer mee, als je van wortelvlaai geniet. In feite is wortelvlaai niets anders dan een vlaai gevuld met zoete wortelpuree. Ander namen voor hetzelfde gerecht: Moorevlaai, Moerevlaai 0 of (-vlaaj) en natuurlijk Wortele vlaoj.
MOOREVLAAI
250 gram vlaaideeg (voor recept – https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/de-limburgse-vlaai-echt-traditioneel-gebak/ ).
Vulling-
- 3-4 kilo winterwortelen
- Wat zout
- 100 gram roomboter
- 100 gram suiker
- Rasp van 1 citroen (onbehandeld)
- 1 ei
- Wat poedersuiker en 3 korrels zout
Maak eerst een bodem van gistdeeg.
Schrap de wortels, snij ze in stukjes en kook ze in wat water met zout goed gaar. Giet de wortels af. Draai ze door een zeef of pureer de wortel met een staafmixer of blender. Meng de boter, suiker en de citroenrasp door de puree. Naar smaak eventueel nog wat zout toevoegen.
Splits het ei. Meng de dooier door de puree. Klop het eiwit met wat poedersuiker en drie korrels zout hard. Voorzichtig door de puree mengen.
Verwarm de oven voor op minstens 200 graden.
Bedek een ingevette vlaaivorm. Verdeel het deeg erover. Druk de bodem vast en vorm de rand. Haal met ene deegroller de randen eraf.
Verdeel het wortelenmoes gelijkmatig over de gistdeegbodem en bak de vlaai in
25 tot 30 minuten mooi gaar.
- Men kan de wortelvlaai rijker maken door wat vanille door de wortels te doen. Maar ook fijngewreven kardemon smaakt er erg lekker door. 50 gram gemalen amandelen geven de wortelvlaai ook een heel andere karakter, maar ook cashewnoten smaken er heerlijk door.
Men kan natuurlijk ook een hartige vlaai bakken met wat fijngesneden gemengde groente met worteltjes en wat geraspte kaas er door gemengd.
En van zelf sprekend kan men ook nog een pot kruisbessen tot een vlaai omwerken: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/limburgse-vlaai-2/