HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Ruim zes jaar …… aandacht voor onze eigen traditie: NEDERLANDS DIS

ZES JAAR

IK ZOU OOK NU NATUURLIJK WEER KUNNEN SCHRIJVEN ,dat ik eigenlijk erg trots ben op jullie lezers en bezoekers van Nederlands-Dis.nl .

En als ik eerlijk ben , ben ik dat ook.

Deze site, weblog of blog of wat dan ook, bestaat nu al ruim zes jaar. Elke dag meestal twee of meer berichten met meerdere recepten. En steeds meer reacties en vragen. Dus veel werk om zo snel mogelijk hierop in te spelen. Daarbij heeft Nederlands Dis nu ook een echte zuster-site: www.natuur-keuken.nl . Hierop worden elke dag weer een ander plant, kruid of ander eetbaar gewas besproken. Die planten kunnen en moeten we hier planten om onze leefomgeving leefbaarder en vooral eetbaarder te maken.

Waar ik vooral blij mee ben, is dat we met zijn allen ons steeds meer gaan inzetten voor een leefbare en eetbare natuurlijke woonomgeving. De verandering gaat me vaak te langzaam. Toch begint het wel door te dringen. Met oog voor duurzaamheid, voor normale menselijke contacten zijn we toch met zijn allen in kleine stapjes bezig de wereld om ons heen, weer een beetje gezonder en eetbaarder te maken. Want ik denk dat grote veranderingen altijd met kleine stappen worden gerealiseerd en eerst door maar weinig mensen worden gedragen.

Dus ik voel me gesterkt en dat niet alleen. Want voedselbossen, eetbare tuinen, sociale tuin- en landbouwprojecten en natuurlijk tuinieren en permacultuur worden steeds meer toegepast.

Zo ver was het nog niet ruim zes jaar geleden. Samen met neef Martin Pieterse waren we begonnen onder toezicht en met inspiratie van onze Tante Dora een site voor mensen die met minder moesten rondkomen te schrijven en verder vorm te geven. Dora-Besparen.nl  is inmiddels een site geworden, die als digitaal erfgoed zelfs in de Koninklijke bibliotheek voor het nageslacht bewaard wordt. En waar met een grote groep vaste vrienden een intens contact is ontstaan. Neef Martin is intussen met pensioen gegaan, dus run ik dora-besparen verder alleen. met natuurlijk altijd regelmatig de wijze woorden van Tante Dora.

Dora-spaarzame-recepten-1

Toen de site van Dora Besparen begon te lopen, bedacht ik me dat een site ook zinvol was om alles wat ik rond eten en drinken, koken en inmaken in mijn lange leven verzameld en uitgeprobeerd had, ook een klankbord te geven. Zo is dus een kleine maand later Nederlands Dis ontstaan. Na een lange startperiode sloeg dit enorm aan. Tegenwoordig worden de artikelen met tips, achtergronden en recepten door velen over heel de wereld gelezen en gebruikt.

koken vroeger

Nederlands Dis zijn natuurlijk heel veel recepten, passend voor de tijd van het jaar. Met gekweekte producten, maar ook met van alles dat we hier in de natuur verzamelen om te eten en te drinken. Voor iedereen, die echt wil koken. Van en voor iedereen die in de Lage Landen leven en wonen. En iedereen die binding met dit gebied heeft, maar nu elders in de wereld en niet meer in de Lage landen aan de zee woont, waar het Nederlands of het Vlaams  algemeen vaak ook de gebruikelijke voertaal is.

Nederlands Dis wil veel meer zijn: het is een databank van nu al ruim 4000 gerechten van hier, van vroeger en nu. Vaak met een verhaal of achtergrondinformatie, want traditie maakt de maaltijd mooier. Met aandacht voor ons niet-materiële erfgoed: dus de kook-traditie van hier. Dat wat ons samen typeert en ons hier maakt wie we zijn. Een traditie waar we veel te weinig oog voor hebben. Een traditie die veel rijker en gekleurder is dan we zelf realiseren. Een traditie waar we trots op mogen zijn. En waarschijnlijk een traditie die wij allen in de nabije toekomst best nodig zullen krijgen.

En als ik met Nederlands Dis  en Natuur Keuken kan bijdragen aan de overdracht van deze traditie naar iedereen die na ons hier gaat wonen, dan doe ik dat graag.  Want onze kinderen moeten kennis kunnen maken met deze traditie. Zo blijft dat bestaan en kan zich weer verder ontwikkelen.

Dat Nederlands Dis aan zijn doel voldoet blijkt wel uit de vele bezoekers: dit jaar zullen dat er veel meer dan 5 tot 6 miljoen zijn. Heel wat anders dan de 41 bezoekers die Nederlands Dis op 1 dag vijf jaar geleden kende. Waarvan de meesten door mij zelf benaderd waren en bijna door me gedwongen werden de site te gaan bezoeken.

Waar Nederlands Dis en Natuur Keuken naar zullen leiden, blijft een vraag.

Soms worstel ik persoonlijk en mijn directe omgeving enorm met grote gezondheidsproblemen. Waarbij het niet vanzelfsprekend is om elke dag weer dat te doen wat ik me heb voorgenomen.

En ondanks dat alles gaat Nederlands Dis door, want onze kooktraditie is vrijwel eindeloos. En nog steeds, ook voor mij steeds weer verrassend.

Want Traditie maakt eten een stuk leuker –  dus NEDERLANDS DIS

Paul Hoftijzer    paulhoftijzer@gmail.com

 

Pas midden mei  2014 ben ik met Nederlands Dis ook op Facebook naar buiten getreden. Daar hebben we intussen we  meer dan 4 duizend likes hebben en worden berichten minstens 10.000 keer en soms zelfs meer dan 100.000 keer per dag gezien en gelezen.

Vanwege de corona-toestanden zijn onze kookdagen in de Hortus van Nijmegen even opgeschort. Als het weer mogelijk wordt, gaan we uiteraard verder hiermee. Wil je in de toekomst misschien meedoen, stuur me dan een bericht per mail: paulhoftijzer@gmail.com  en we houden je op de hoogte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>