HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIEPELSOP GERECHTEN uit FRIESLAND

 

siepelsoep

Siepelsoep = Friese Uiensoep is een traditionele Friese soep. Vroeger vaak gemaakt met de wat kleinere in de Friese bouwhoek verbouwde uien en uiteraard Friese Nagelkaas. In het ouderlijk huis van mijn schoonmoeder in Birdaard werd deze soep soms gegeten, alleen bij andere Friezen stond dit vaker op het menu.

uien veel

 

FRIESE UIENSOEP

Ingrediënten

  •       4 of 6 eieren (hardgekookt)
  •       5 uien
  •       25 gram boter
  •       25 gram bloem
  •       wat suiker
  •       1 liter water met wat bouillonpoeder of zo , maar beter groentebouillon
  •       1 eetlepel wijn azijn
  •       zout en peper
  •       nootmuskaat
  •       150 gram geraspte Friese nagelkaas

nagelkaas

Bereiding

Snij de ui in grove ringen en bak deze in de boter aan. Peper, nootmuskaat en snufje suiker erbij. Even aten bruinen. Dan de bloem erbij voegen. Al roerend even laten doorsudderen. Dan nog steeds roerend ( gebruik een garde!) de water met een bouillon blokje of de bouillon toevoegen. De soep zachtjes even laten doorkoken, zodat de bloem gaar wordt en het een mooie gladde gebonden soep is geworden. Naar smaak en behoefte wat azijn en misschien zout toevoegen. Is het te gebonden, voeg dan wat water toe.

Pel de eieren. Prak die fijn. In elk bord een ei. Kruimel de kaas over het ei en schep hier vervolgens de hete soep over. Met wat vers brood eten.

Tegenwoordig voegt men vaak knoflook toe aan de soep en strooit men er ook fijngesneden peterselie over.

Gehakte Krulpeterselie

Gehakte Krulpeterselie

FRIESE DIS – LOCALE GERECHTEN

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>