Als je in de winter als nu slechts weinig vers groen in de natuur of je tuin kunt vinden , is er nog altijd kleefkruid. We lopen er vaak te snel aan voorbij, maar ook nu kan men vers groen blad van deze plant oogsten. Het groeit vaak beschut onder heggen of grotere planten een eigen beschut leventje. Het blijft een sierlijke plant waar de blaadje rond de stengels gerangschikt staan. De plant zit vol kleine weerhaakjes, maar als de deze blaadjes kookt verdwijnen die vanzelf.
Meer informatie over kleefkruid: https://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/uit-de-natuur-of-je-tuin-kleefkruid/
Nu in de winter wordt kleefkruid ingezet voor een ouderwetse winterse soep.
WINTERSE KLEEFKRUIDSOEP
- 2 koppen groene of spliterwten
- 1 ui
- 1 prei
- 1 teentje knoflook
- 1 winterwortel
- 1/8 witte of savooiekool
- 2 eetlepels selderijgroen
- 6/10 liter groentebouillon
- 1 laurierblad
- 2 takjes tijm of wat gedroogde tijm
- Wat bonenkruid
- Wat donkere azijn
- Wat olie
- Zout & peper
- Wat ringetjes prei
En beide handen vol kleefkruid
Week de groene erwten of spliterwten 12 uur voor. Zet ze op met de groentebouillon en kruiden en kook ze in zeker 2 uur helemaal gaar. Draai alles nu door een roerzeef.
Was de groente en snij het fijn. Bak deze behalve het selderijblad en kleefkruid in wat olie 5 minuten aan. Voeg het dan bij de erwtensoep en kook alles nog ongeveer een kwartier op een klein pitje.
Voeg dan het kleefkruid en het selderijblad ( fijngehakt) toe en laat nog een paar minuten doorwarmen. Is de soep te dik nog wat hete groentebouillon toevoegen. De soep van het vuur af en op smaak maken met peper en zout en een paar druppels azijn.
Garneren met wat ringetjes fijngesneden groen van prei of bosui.
Serveren met plakken vers boerenbrood.
Voor zelfgemaakte groentebouillon: https://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/basisgroente-bouiilon/
HET HELE JAAR ROND VERS UIT DE NATUUR : NEDERLANDS DIS
Over dit onderwerp staat ook een artikel op www.natuur-keuken.nl paulhoftijzer@gmail.com