HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ROLMOPS OUDERWETSE INMAAK  van VIS     

rolmops 2

Al lang is het gebruikelijk om vis in het zuur in te leggen. Een rolmops is een aparte vorm hiervan die onder andere in Nederland veel werd gemaakt. Hiervoor gebruikte men haring, die net hom en kuit hadden geschoten en dus te mager waren om als Hollandsche Nieuwe ingelegd te worden.

haringschool

Deze haringen werden traditioneel in juni hier gevangen. De gefileerde haring werd om een stuk augurk gerold en met uitjes ingemaakt. Deze werden ingelegd met een kruidige zoetzure azijn met redelijk veel kruiden als koriander, peperkorrels, mosterdzaad en piment.

Rolmops is vrij eenvoudig thuis te maken.

ROLMOPS

  • ¾ kilo ijle haring ( dus haring die al kuit of hom heeft geschoten)
  • 2 eetlepels zeezout
  • 15 augurken
  • 4/10 liter dragonazijn
  • 4/10 liter water
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 uien
  • 2 eetlepels witte peperkorrels
  • Eventueel 2 eetlepels suiker
  • ( eventueel andere kruiden als 1 eetlepel gekneusde korianderkorrels, 1 theelepel mosterdzaad, 3 pimentkorrels )

Snij de haringen aan de buikzijde open en maak ze schoon. Snij de kop eraf en snij met een scherp mesje de twee filets van de graat. Spoel ze schoon en dep ze vervolgens met keukenpapier droog. Wrijf de filets in met zeezout en leg ze strak naast elkaar in een schaal of bak. Leg een plankje op de haring en zet hier een gewicht op. Zet ze koel zeker een nacht zo weg.

Dep de volgende dag de filets weer droog en rol ze om een stuk augurk op. Prik de rolletjes met stokjes vast.

Verhit in een roestvrijstalen pan de water met de azijn, de ui in ringen, laurierblad en peperkorrels. ( wil men zoetzuur moet men nu ook de suiker hierin oplossen). Laat 3 minuten inkoken. Laat de vloeistof afkoelen.

Leg ede rolmopsen in glazen potten, verdeel de eventuele andere kruiden oer de potten en giet de nog handwarme of lauwe azijnoplosssing over de rolmopsen, zodat ze precies onder staan.

Zet de potten afgesloten koel weg. Na een halve week zijn de rolmopsen al lekker en zo kan men ze zeker 1 ½ maand goed houden. Wil je de polmopsen langer bewaren is het noodzakelijk om ze in de potten te pasteuriseren.

rolmops in pot

Rolmopsen smaken heerlijk zo bij een boterham, maar men kan ze ook in stukjes gesneden in een bieten-haring salade verwerken.

Voor een leuk recept hiervoor kijk eens op: http://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-je-tuin-meidoorn-blad/

bietensalade met meidoorn

De aardappel-meidoorn salade smaakt heerlijk met rolmops.

 

Maar pas op zwangere vrouwen kunnen soms onbedaarlijke trek in rolmops krijgen.

baby & kraamtijd

 

OUDE TRADITIES : NEDERLANDS DIS

haring-vissers vroeger

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>