HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MUURPEPER      PIT voor je Eten  UIT DE NATUUR of JE TUIN

muurpeper 2

Bij ons vorige huis was het hele platte dak begroeid met muurpeper. Er groeiden ook nog wat andere planten zoals paardenbloem, maar zo beschikten we toen over een stevige plantage met muurpeper.

Muurpeper werd vroeger vaak Jodenbaard genoemd en is een inheemse vetplant, die je zowel in tuinen als in het wild kunt tegen komen. Het is een zodevormende plant met vlezige bollen groenblijvende bladeren. Het wordt nooit hoog 5 tot 12 cm. muurpeper 1

En de felgele bloemen zitten of kort op de plant of op bloemdragende stengels. De plant bloeit van mei tot eind augustus. De plant lijkt op andere vetplanten van de sedumsoorten, maar daarvan smaken de bladeren veel minder peperig. Geen enkele daarvan is echt giftig. Van nature groeit muurpeper in de duinen, op zandgrond en op resten van vroegere muren en ruines.

TRADITIONEEL GEBRUIK van SEDUM ACRE – MUURPEPER

De gedroogde of verse bladeren werden vroeger veel als specerij gebruikt en smaken stevig bijterig peperig.

Bij veel gebruik kan het inwendig blaren veroorzaken.

Medisch werd muurpeper gebruikt om likdoorns te verwijderen.

En zijn wel onenigheden over de giftigheid van deze Sedum geweest, want het bevat alkaloïden, rutine en looizuur. Daarom heeft de plant bloedstelpende eigenschappen , maar kan daarom ook irritaties op de huid opleveren en blaren bij teveel inwendig gebruik. Maar omdat de smaak stevig peperig is, zal men niet gauw teveel ervan gaan eten.

RECEPTEN

MUURPEPER DROGEN

Verzamel muurpeper op een warme dag al s het hoogzomer is. Maak de blaadjes los en schoon en leg ze verspreid op een droograam in de felle zon te drogen. ( het kan ook in een oven op 50⁰C).

Na een paar uur zijn de blaadjes gedroogd en kan men ze fijnmalen, dan beter nog wat nadrogen en in een potje doen. Zeker bruikbaar als inheemse tafelpeper.

PESTO

Men kan wat blaadjes van deze sedum in een Pesto samen met basilicum fijnwrijven. Men krijgt kan een pittigere pesto.

EEN MOOIE EETBARE TUIN :  NEDERLANDS DIS

muurpeper oude prent

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>