HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

RIJPE VLIERBESSEN dus JAM

vlierbessen

Vlierbessen beginnen nu ongeveer te rijpen aan de struiken. Maar door het rare weer de laatste tijd en soms stevige regen hangen ze er niet overal echt mooi bij. Hier zijn er veel trossen waar van een groot deel van de bessen echt rijp is, maar er hangen wel bessen tussen die helemaal groen zijn. Het kost wel wat moeite, maar het is slim om die groene voor verwerking er uit te halen. Zijn de trossen niet mooi, laat die gewoon hangen. Zeker weten vogels er wel raad mee. Pluk alleen de grote vette zeer rijpe trossen. Mijn methode is al zeer oud: men neemt een emmer en een schaar. Je houdt de emmer onder de tros en met de schaar knip je bovenaan  het steeltje door. En zo plopt elke weer een tros  rijpe vlierbessen in je emmer. Ga door tot de emmer gevuld is.

Nu wil het geval dat tussen de trossen met vlierbessen allerlei kruipende en andere insecten zich ophouden. Thuis zet ik eerst altijd deze emmer  buiten onder de kraan en vul deze tot boven aan met koud water. Laat hem vervolgens vol water een kwartiertje buiten staan en je zult alle beestjes de emmer en de vlierbessen zien verlaten.

vlier neddis

Vervolgens haal ik telkens een tros uit de emmer en rist met een vork de rijpe besjes van de tros. Gelijk vis ik de niet rijpe bessen eruit.

Allereerst maak ik van vlier jam. Nu kan je gemakkelijk aan veel vlier komen, maar bezwijk niet voor de verleiding te veel vlierjam te maken. Je loopt het risico er een jaar later nog mee te zitten. Want het heeft een kenmerkende smaak, die niet iedereen erg op prijs stelt.

vele soorten vlierbessenjam

vele soorten vlierbessenjam

Daarnaast maak ik vrijwel nooit pure vlierbessenjam. Ik meng vlierbessen meestal of met appels, of met bramen en ook met  rozenbottels.  Bij vlierjam zeef ik altijd de gekookte vruchten. Doe je dat niet dan krijg je een soort erg korrelige jam waarvan ik de structuur niet kan waarderen.

braam in het wild

Bij ons thuis zijn ze dol op de combinatie van braam en vlier, dus daarvan maken we altijd een paar potjes. En dat gaat altijd goed want bramen en vlierbessen zijn eigenlijk op hetzelfde moment rijp.

EEN RECEPT VOOR APPEL/VLIERJAM

  • 600 gram afgeriste vlierbessen
  • 4 appels,zo nodig  geschild en zonder klophuis en in kleine stukjes

Samen in koken( een half uur of zo) zodat de appels tot moes zijn gekookt en de vlierbessen hun sap hebben afgegeven. Giet de massa warm door een fijne zeef en laat alles zeker 4 uur uitlekken.

Bij hard drukken komt er meer prut door de zeef,maar als je te hard drukt onttrek je ook meer looizuur uit de vlierbessen. Dus mijn advies is niet te veel drukken, maar rustig laten uitlekken, desnoods een hele nacht.

Weeg of meet de hoeveelheid af. Voeg de helft van het gewicht of van het volume aan met suiker.

Je kan ook volgens de verhouding aangegeven op de verpakking geleisuiker  gebruiken.

Breng het geheel aan de kook en kook het mengsel  nog zeker drie minuten bruisend  en giet het in goed schoongemaakte jampotten. Gelijk afsluiten en volledig laten afkoelen. Vergeet niet er een etiket op te plakken met samenstelling en datum.

DE RIJKE NATUUR: NEDERLANDS DIS

vlier prent uit boek

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>