Beuken zijn prachtige, bladverliezende bomen van het noordelijke halfrond. Er bestaan ook beuken met een roodachtig blad.
Het heeft een kenmerkende gladde, grijze stam, glanzend blad met opvallende paren evenwijdige nerven, kleine manlijke en vrouwelijke bloemen in aparte trossen en vruchten met een stekelige bolster. Hierin vindt men de bekende beukennootjes ( 1 tot 3 per bolster).
Verwisseling met haagbeuk vindt vaak plaats. Maar haagbeuk zijn niet alle beuken die in een haag staan, maar een aparte hoog uitgroeiende boom uit de familie der berken. Maar haagbeuk loopt veel eerder uit en levert ook niet de kenmerkende beukennootjes op.
Gebruik in de keuken
Het jonge blad van beuk kan net als frisse, jonge bladeren van de linde en/of berk rauw in salades gebruikt worden.
Zie recept voor berkenblad salade – https://www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/jong-berkeblad-in-een-salade-uit-de-natuur-of-je-tuin/
Beukenblad, maar ook het blad van lindes zijn net als ze uitgelopen zijn net zo te gebruiken als het blad van berken. Gemengd in `wild`pluksalade met wat fetakaas en een simpele dressing smaken deze bladeren erg lekker. Versierd met wat `wilde`bloemen als van daslook, ziet er er altijd feestelijk uit.
Sommigen gebruiken deze bladeren ook in smoothies.
Dus vooral direct na het uitlopen, vaak vanaf eind april en de eerste weken van mei plukken, daarna wordt het blad steeds taaier. In Engeland wordt het jonge blad gebruikt om lekkere likeur en bier mee te maken.
Beukennootjes zijn licht giftig, omdat ze blauwzuur bevatten. Maar geroosterd zijn ze een lekkernij en bevatten dan (bijna) geen blauwzuur meer.
De beukennootjes leveren een uitstekende plantaardige olie, die soms gebruikt wordt voor beukennootjesboter. Beukenhout en houtkrullen zijn zeer geschikt om vis mee te roken.
Ook jonge scheuten, die uit de nootjes groeien kunnen worden gegeten. Wel eerst goed wassen en twee maal met water opkoken en het water weggooien. Zeker ook lekker in een gemengde “wilde”planten salade.
LIKEUR van beukenblad
Gebruik hiervoor een glazen pot ( met deksel) of wijdmondse fles van het liefst 1 ½ liter of meer voor.
Verzamel net na het verschijnen van de beukenbladeren zoveel blad dat je deze fles voor de helft kan vullen met deze bladeren. Wel eerst de steeltjes van het blad af ritsen. Giet hier een liter brandewijn van minstens 34 % alcohol op. Sluit het af en zet de fles 3 weken ( mag in het zicht) weg.
Filter dan de vloeistof. Maak een suikerstroop van 250 gram rietsuiker met 1/3 liter water, door deze 10 minuten al roerend op een laag vuur met wat citroensap te laten koken. Vermeng dit als de suikerstroop is afgekoeld met de gefilterde vloeistof. Dan voeg ik er een glaasje armagnac bij. Je moet nu twee lekker flessen beukenlikeur overhouden. Schenk het terughoudend , want vrijwel iedereen vindt het overheerlijk.
Andere likeurrecepten: https://www.nederlands-dis.nl/dranken/fladderak-contra-fladderac/
En https://www.nederlands-dis.nl/dranken/kraamanijs-anisette/
BOMEN HOUDEN VAN MENSEN : NEDERLANDS DIS
It really is near unthinkable to come across well-qualified men and women on this content, then again you seem like you be aware of exactly what you’re writing on! Gratitude
TDONUh I truly appreciate this article post. Keep writing.