Echte kamille is een eenjarige plant, die veel voorkomt langs wegen, weilanden en bouwland. Vooral op klei of kalkrijke grond doet kamille het erg goed.
Echte kamille ruikt zoet en doet aan appels denken in tegenstelling tot stinkende kamille en reukloze kamille ( de namen zeggen al genoeg).
Kamille wordt al heel lang als medicijn en als thee gebruikt.
Naast echte kamille bestaat Roomse kamille.
Dit is een overblijvende plant van maximaal 25 cm. hoog. Deze plant heeft ook een geel hart met witte bloemblaadjes en is net als echte kamille eetbaar en te gebruiken als kruiden thee.
Beide planten lijken op elkaar, alleen Roomse kamille tref je bijna nooit in het wild aan en wordt vaak aangeplant omdat het een overblijvende plant is en echte kamille niet. De naam Roomse Kamille doet vermoeden dat het een heel oude plantensoort is maar 200 jaar gelden trof je Roomse kamille hier nog niet aan.
Echte kamille wordt op grote schaal vooral in bijvoorbeeld Hongarije en andere Oost-Europeese landen geteeld. Beide planten doen wat betreft geur aan appels denken, maar echte kamille ruikt honingachtiger.
Men kan echte kamille het best met plant er al plukken eind juni of in juli en op een donkere plek goed geventileerd rustig laten drogen. Zo heeft men het hele jaar kamille of thee van te zetten.
Zelf vind ik de combinatie van kamille met linde, lindehoning en wat citroen een heerlijke thee opleveren. Maar ook met vlierbloesem en citroen smaakt kamille erg lekker.
KRUIDENTHEE
Giet kokend water over een handvol verse kamille. Laat het 5 minuten trekken en zeef de thee daarna. Gelijk drinken met honing en/of citroen.
Men kan van kamillethee met citroen- of sinaasappelsap en suiker of honing heerlijke ijsthee maken.
Ook grove waterijs (granita) met kamillethee en citroen smaakt overheerlijk.
Traditioneel worden veel ( koude) kruidenthee in gerechten gebruikt, bij voorbeeld bij het koken van rijst en andere granen. Rijst gekookt in kamillethee/ groentebouillon met citroenrasp, fijn gewreven kardemonzaadjes en wat saffraan smaakt erg lekker.
Preiroomsoep met kamille thee.
Meng goede groentebouillon met 1/3 kamille thee. Kook hierin 2 fijngesnipperde preien, 2 teentjes knoflook gaar in. Maak een roux met 2 eetlepels boter en twee eetlepels bloem. Voeg hier de gekookte prei met alle vocht bij. Kook op een laag vuur de bloem gaar en meng er op z’n laatst nog wat room door. Men kan eventueel de blender op de soep zetten, maar het hoeft niet. Verse kervel smaakt er lekker op het laatste toegevoegd door.
- Kamille werkt verzachtend voor de spijsvertering en het zenuwstelsel.
- Honing van kamillebloesem wordt beschouwd als de meest smaakvolle en daarmee een van de duurste honing. Het wordt gebruikt in medische producten en likeuren.
GENIET VAN DE NATUUR : NEDERLANDS DIS