Voor de meeste van ons is een linde eigenlijk een te grote boom om in je tuin te zetten. En om linde voor je thee te verzamelen heb je zelf geen lindeboom nodig, want er zijn er nog genoeg in parken, landgoederen en dergelijke te vinden.
Zelf heb ik in mijn jonge jaren een diep band met een immense lindeboom op gebouwd. Dicht bij ons huis waar het pad door de velden de spoorbaan kruiste stond een immense linde boom. Om ons tegen het gevaar van de langs denderende vooral kolenvervoerende treinen te beschermen had men een Maria-altaar aan die boom gehangen. Nu was dat toen in Limburg erg gebruikelijk en omwonenden verversten continu de bloemen in de vaas naast het beeld van Maria met kind.In de boom verbleef ik vele uren per dag om hoog boven alles uit mijn kijk op de wereld te ontwikkelen. En de meeste mensen die me een beetje kennen zullen moeten toegeven, dat dat nog steeds duidelijk merkbaar is gebleven. Daarin heeft de boom en de bijna altijd aanwezige geur van linde zeker bijgedragen.
Linde is een inlandse boom, die zeker wel bijna 50 meter hoog kan worden. De Hollandse Linde is vaak aangeplant en is een kruising tussen de grootbladige en kleinbladige linde. Deze linde is vaak snel te herkennen, omdat hij behalve normale takken met bladeren gewoon in de boom aan de voet van de boom uitlopers kent getooid met grote linde bladeren.
GEBRUIK
Zowel lindeblad, als sap als lindebloesem kan men als mens nuttig gebruiken. Daarnaast kan men behalve de bloesem ook de bast medisch benutten en dat werd vroeger veelvuldig gedaan.
Vooral het jonge blad als het net is uitgelopen smaakt heerlijk in een salade.
Meestal knip ik wel de nerf er uit. En kan met andere groene groentes gestoofd worden. Ook fijngeknipt als broodbeleg is het blad erg lekker.
Begin mei kan men het beste jong blad verzamelen, de rest van het jaar alleen de bladeren van verse uitlopers, maar dan knip ik zeker altijd de nerf eruit – https://www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/jong-berkeblad-in-een-salade-uit-de-natuur-of-je-tuin/
Van het afgetapte sap in het vroege voorjaar kan men siroop maken , maar ook zo liefst met wat bronwater gemengd smaakt het erg lekker en opmerkelijk zoet. Lees over aftappen van bomen in het voorjaar:
Ook berk en esdoorn wordt daarbij vaak afgetapt – https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/berk-boom-sap-aftappen-uit-de-natuur-of-je-tuin/
En van dat boomsap kan men siroop maken: https://www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/boomsap-tot-siroop-verwerken-uit-de-natuur-of-je-tuin/
LINDETHEE
En dat men van de linde bloesem thee kan zetten is vrij algemeen bekend, daar hoef je geen oude tante voor te zijn. Voor een voorraadje lindebloesem, kan men deze het beste midden in de bloei verzamelen en rustig op een geventileerde plek zonder zon op droogramen drogen.
TOUW
Lindes werden vroeger vooral aangeplant om de bast te gebruiken om er vezels uit te winnen. Van die vezels werd vroeger stevig touw gemaakt. Linde heeft namelijk goede vaste lange vezels.
MEDISCH
Medisch werd een aftreksel van de schors(bast) gebruikt bij nierproblemen en ziektes van de kransslagader.
Thee van de bloemen werd vroeger veelvuldig ingezet bij slapeloosheid, migraine, zenuwachtigheid en bij aandoeningen van de luchtwegen en zelfs verkoudheid. Vaak dan met een lepeltje goede honing er door.
RECEPT
LINDEBLOESEMTHEE kan men zetten van een stukje verse gemberwortel, kleine handvol verse linde bloesem of 1/2 eetlepel gedroogde linde bloesem, 2 theelepels linde honig, schijfje limoen.
Zet een liter water op en kook het water. Snij de schil van de gemberwortel en snij het schone stukje in kleine reepjes. Doe dit samen met de linde in een linnen doekje of een groot thee-ei.
Doe dit in een theepot, voeg daar de twee lepeltjes lindehoning bij en een schijfje ( onbehandelde ) citroen en giet en het kokende water over. Zeker 10 minuten laten trekken. ( men kan natuurlijk ook alleen linde -bloesem aftrekken of andere “wilde”planten erbij voegen).
Trouwens ook koud is het lekker.
Dus Linde-ijsthee.
Men kan hiermee trouwens ook goede en lekkere ijsthee maken. Zet op de manier als hierboven beschreven kruidenthee. Los in een halve liter bijna komend water 150 gram honig of half honig en 40 gram rietsuiker op. Voeg hier het sap van 1 citroen bij. Laat alles afkoelen en voeg het samen in een fles. Zet de ijsthee weg in de koelkast. Wil je deze drank sneller koel hebben voeg dan wat ijsklontjes erbij, maar gebruik dan iets minder water.
Trouwens granita-ijs, dus grof waterijs van linde smaakt ook erg lekker.
Maak het net als Vlierbloesemgranita: https://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-je-tuin-vlierbloesem/
Het in dat artikel vermelde recept van vlierbloesemsiroop kan je ook gebruiken om lindebloesemsiroop te maken.
SIROOP van Linde-boom-sap.
Men tapt het sap het simpelst af door een tak in het voorjaar af te snijden en daar een fles over te schuiven en goed vast te zetten.( deze methode werkt ook goed voor berkensap).
Maar nooit te veel aftappen. Het boomsap van linde kan men simpel met wat extra citroensap inkoken tot een dik genoeg zijnde siroop. Wel goed blijven roeren en zorg er voor dat de siroop niet gaat kleuren.