
De sleedoorn bloeit nu overal, de kersen op mijn dagelijkse wandeling bloeien nu volop en op ons balkon staat de lei-appelboom in bloei. Vele pruimen moeten nog gaan bloeien. Van verse kersenbloesem werd gezegd dat het ons tegen toverspreuken kan beschermen. Ook werd prunustakken gebruikt om de toekomst te voorspellen.
Wat bloesem in biervaten is de basis voor een lekker glaasje Kriek.
Thee van pruimenbladeren werden gebruikt als koortswerend en laxerend middel.
De prunusvariëteiten zijn planten uit de rozenfamilie (Rosaceae). Ze kunnen wel uitgroeien tot een 20 meter hoge boom die van nature in België en Nederland voorkomt.
Ze is echter veel bekender in aangeplante vorm, als leverancier van kers en pruim. Ook sleedoorn hoort bij deze plantenfamilie. Waarschijnlijk is sleedoorn de voorouder voor de gekweekte pruimensoorten van tegenwoordig.
Ooit waren kersenboomgaarden een beeldbepalend element in veel landschappen zoals de Betuwe en het heuvelland van Limburg. De vroeger bekende hoogstamboomgaarden zijn aan het verdwijnen. Gelukkig beginnen we dat te beseffen en worden ze hier en daar weer aangeplant. Bij bloeiende vruchtenbomen moet ik ook altijd denken aan een schilderij van Vincent van Gogh.
De bloesem van sleedoorn, kers en pruim ( maar natuurlijk ook van andere rozensoorten en bijvoorbeeld appel) kan men als thee gebruiken en drogen.
Vers zijn ze lekker in salades. Maak ook eens brood met bloesem. Het geeft het brood een lichte amandelsmaak, dus een combinatie met wat noten in het brood geeft echt iets bijzonders.
Ook de knoppen van fruitbomen als kers en pruim moet je niet te veel plukken, want dan krijg je geen vruchten. Enkele kunnen de bomen wel missen en je verwerken tot zoetzuur.
Zoetzuur van Prunusknoppen
- 1 maat prunusknoppen
- 1 maat witte suiker
- 1 maat appel- of natuurazijn.
Oogst de knoppen van kers, pruim als ze net nog niet open zijn. ( snijden met een scherp zakmes of knippen met een snoeischaar gaat het beste). Maak de bloemknoppen zorgvuldig schoon en laat ze op keukenpapier droog worden.
Kook de suiker en azijn in tot er een stroperig mengsel ontstaat. Doe de knoppen in (beugel of jam-) potjes en giet er de stroop afgekoeld over. Sluit de potjes af en laat minimaal 3 weken inwerken.
Salade van aardappel en zoetzure pruimen of kersenknoppen.
Dit is ook weer een recept waarmee men iets lekker kan serveren, waarbij de overgebleven gekookte aardappels worden verwerkt.
- 1 bakje gekookte aardappels ( 300 gram in schijfjes of blokjes))
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels citroensap of zelfgemaakte azijn
- 1 sjalotje of kleine rode ui (fijngesneden)
- 10 groene olijven (ontpit)
- 1 eetlepel liefst platte peterselie
- Peper en zout uit de molen
- 1/3 kopje zoetzure prunusknoppen ( zie recept hierboven)
Maak een dressing van de olie, azijn of citroensap, sjalot of ui, peper en zout.
Meng voorzichtig de aardappelschijfjes of blokjes met de olijven, de peterselie en de prunusknoppen. Giet de dressing erover en laat even koel staan. Koud serveren op een bedje van veldsla met vers ( zelfgebakken) brood.
Periode:
Eind maart tot begin mei.
Te gebruiken: * Zoutzuur van prunusknoppen. * Kersenwijn. * Kersen-soep, * Sleedoorngelei. * Sleedoorn-appelkaas. * Sleedoornwijn * Likeur *Jam * Gedroogde bloemen. * Bloemensuiker
Andere recepten met pruimen:
https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/pruimencompote/
&
https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/pap-brij-12-proemkreuze-streekgerecht-drenthe/
DE NATUUR IS EEN RIJKE VOORRAADKAST – GEBRUIK ALLES UIT DE NATUUR MET MATE
NEDERLANDS DIS