HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

LAVAS of MAGGIPLANT bijna onmisbaar kruid VOOR IN JE TUIN

 

lavas

Lavas is een stevig uitgroeiende plant van de familie der schermbloemige planten. Het is een vaste plant die wel tot ruim 2 meter hoog kan worden. Zowel het blad als de sterke geur zijn kenmerkend. De plant bloeit in mei en nadat de plant vrij laat is uitgelopen kan men deze van april tot in de herfst oogsten. De smaak is vrij bepalend , dus erg veel moet men nooit gebruiken ( alleen bij zwangerschap wordt het kruid ontraden). De plant wordt allang als kruid gebruikt. Het is waarschijnlijk afkomstig uit Italiaans berggebied en is later over heel Italië geteeld. Door de Romeinen is het verder over Europa verspreid. De Romeinen gebruikten alleen het zaad, maar wij eigenlijk alleen het blad. Maar de smaak blijft vergelijkbaar.

De bladeren worden ook als een medicinale thee gebruikt en werkt vooral koortswerend.

kruidenthee

Naast het blad kunnen ook de zaden gebruikt worden. Het wordt als kruid echter niet verkocht, dus na de oogst kan men de zaden drogen. Ze worden naast als kruid gebruikt in brood en nagerechten.lavas zaad

Lavas als blad is zowel rauw als gekookt te gebruiken in:

lavasblad

 

  • Oma’s traditionele groentesoep
  • Als toevoeging in soepen, sauzen en stoofschotels
  • Als basis voor een vegetarische bouillon
  • In erwten-, bonen- en linzensoep en schotels
  • In kruidenboter met peterselie en daslook, knoflook en bieslook
  • Door sla-dressing ( met olie, azijn, peper, zout en honing-mosterd)
  • Door aardappelsalade
  • In stukjes door een salade
  • Geschikt door of bij tomaten en aardappel-gerechten

·         Lavas mag al vroeg in een gerecht worden toegevoegd. Als het wordt meegekookt geeft het veel meer smaak af.

 

PESTO met LAVAS

·         1 hand lavas

·         30 gram pijnboompitten ( mogen ook zonnebloempitten zijn)

·         2 teentjes knoflook, geperst

·         2 eetlepels Parmezaanse kaas of overjarige boerenkaas, geraspt

·         1 citroen, uitgeperst

·         Wat suiker of honing

·         Ongeveer 6 eetlepels olijfolie

·         peper & zout

 

Maal de pijnboompitjes fijn. Wrijf die met de kaas en de geperste knoflook tot een pasta. Voeg er wat honing of suiker en citroensap toe. Snij de lavas extra fijn. Wrijf die ook door de massa. Voeg dan druppelgewijs de olie erbij en meng dat met de rest. Op smaak met peper en heel weinig zout ( vaak niet nodig vanwege de zout in de kaas).pesto met lavas

Meer weten over lavas of maggiplant voor je tuin of kruidenbak.  KIJK OP:  http://www.natuur-keuken.nl/eten/lavas-een-ideaal-groen-kruid-dat-we-meestal-als-maggiplant-kennen/

LEKKERE KRUIDEN VERS IN JE TUIN : NEDERLANDS DIS

mandje kruiden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>