HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KADETJES typerend Nederlands BROOD

kadetjeKADETJES zijn typische Nederlandse zachte broodjes op de vloer van de oven zonder vorm gebakken. Echt geschikt om belegd te eten. Kadetjes als broodje bestaan ongeveer 200 jaar. Waarschijnlijk ontstaan rond de Franse tijd in de Nederlanden. ( Kadetten = billen en daar lijkt het broodje op)

Het woord cadet/kadet voor een broodje wordt het eerst bij Willem Bilderdijk gevonden in een gedicht uit 1823:

‘Ik wil koffy; ik wil thee: –
Ik zal me een kadetjen smeeren;

Wil je meer weten over de curieuze persoon Willem Bilderdijk kijk dan op: http://www.willembilderdijk.nl/

Nu zelf Kadetjes bakken

Voor 16 kadetjes

 • ½ kilo bloem
 • 25 gram verse gist of 1 ½ zakje droge gist
 • 1 ½ eetlepel suiker
 • 1/3 liter lauwe melk ( of half melk / half water)
 • 10 gram zout
 • 25 gram boter ( kamertemperatuur)
 • Olie/ boter
 • rijstemeel

De giststarter: Voeg bij een kopje lauwe melk, wat gezeefde bloem, 1/3 van de suiker en de gist. Laat staan tot het licht gaat schuimen.

HET DEEG: Zeef intussen de bloem met zout langs de rand in een deegkom.  Voeg de giststarter in het midden toe. En werk dit door de bloem, blijf roeren tot ook de rest van de melk is opgelost. Voeg dan de zachte boter toe en kneed die ook door het deeg. Kneed door tot het een elastisch niet klevend deeg wordt. Te droog wat lauwe melk extra erbij, blijft het plakken wat extra bloem.

VOORRIJS: Laat het deeg in de deegkom zeker een uur op kamertemperatuur afgedekt rijzen.

VORMEN EN BOLRIJS: Verdeel het deeg in 16 gelijke porties en geef die een bolletjes vorm. Laat die 20 minuten afgedekt verder rijzen.

Strijk er met een kwastje dun olie overheen  en druk (bijvoorbeeld met een pannenkoekmes) een gleuf in het midden van elk broodje.  Leg de broodjes met de gleuf naar beneden op een met olie ingesmeerde bakplaat.

NARIJS: Laat dit nogmaals 20 minuten toegedekt rijzen.

HET AFBAKKEN: Verwarm in tussen de oven voor op 250 tot 275 °C.  Keer de broodjes na 20 minuten om en leg ze op een bakplaat met bakpapier, dat met gesmolten boter dun bestreken en met rijstemeel dun in gestrooid is. Dit geeft gelijk de kenmerkende smaak van kadetjes.  Bak ze in 10 minuten tot ze goudbruin en gaar.  Na het bakken op een rooster leggen en gelijk nog zeer warm lichtjes besmeren met wat water.

kadetjes

HEERLIJK TRADITIONEEL BROOD : NEDERLANDS DIS

 

brood algemeen

broodbakoven

 

One response to “KADETJES typerend Nederlands BROOD”

 1. Hosting schreef:

  Deze pagina is gewijd aan eten en drinken in Nederland. Hier lees je van alles over de Nederlandse eetcultuur, de Nederlandse keuken en typisch Nederlandse gerechten en producten. Op de pagina

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>