
Voor zoetzure en zure inmaak kon men bij de kruidenier zakjes kopen die kruiden en specerijen bevatten om augurken, zilveruitjes en komkommer in te maken. Òok werd dit mengsel vaak zelf thuis gemaakt. De samenstelling is nooit precies dezelfde , maar dit recept geeft lekkere ouderwetse potten met (zoet-)zuur lekkers.
Traditionele Inmaakkruiden
Dit kruidenmengsel werd gebruikt voor allerlei zure of zoetzure vruchten en groente.
- 10 theelepels korianderzaad
- 2 theelepel geel mosterdzaad
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 1 theelepel jeneverbes
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 theelepel dillezaad
- 1 theelepel marjolein
- ½ theelepel salie
- ½ theelepel dragon
- 1 theelepel piment
- 4 gedroogde laurierbladeren
- 4 kruidnagels
- 4 kleine gedroogde hete pepers
- ½ theelepel zeezout
Alles samen in een droge koekenpan licht roosteren, niet laten kleuren. Dan samen in een vijzel en alles een stuk kleiner maken. Maak er echter geen poeder van, dus in stukjes laten en op tijd ophouden.
Een eetlepel inmaakkruiden is voldoende om een ½ kilo groente of fruit met een liter witte azijn in te maken. Gebruik het liefst echte appelazijn voor uw inmaak.
Voor zoetzuur ongeveer maximaal een ½ kilo rietsuiker of iets vergelijkbaars in een liter azijn oplossen.
TRADITIONELE KRUIDENRECEPTEN : NEDERLANDS DIS