HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KRUIDERIJ VOOR GEHAKT EEN NUTTIG OUDERWETS KRUIDENMENGSEL

gehakt molen

Gehakt werd vroeger in deze streken zeker een keer per week klaargemaakt. gehakt molen symboolToen ik heel  vroeger mijn grootmoeder vroeg wat ze daar aan kruiden indeed, deed ze eerst een beetje geheimzinnig. Maar toen ik haar een week of wat later door het gehakt een eetlepel uit een potje uit haar voorraadkast zag mengen moest ik natuurlijk weten wat daar in zat. Ze vertelde dat ze vroeger gehakt vlees alleen met witte peper en nootmuskaat op smaak bracht. En met gehakt van echt goede kwaliteit smaakte dat erg lekker.gehaktballen 2

Tot ze eens gehaktballen van een nicht te eten had gekregen. Die ballen waren zo lekker geweest. En gelukkig had ze de instructies en een potje met kruiderij voor gehakt mee gekregen. Daarna had ze gehakt nooit meer anders op smaak gemaakt. Maar naast die kruiden voegde ze altijd fijngehakte ui en ei soms met andere fijngemaakte verse kruiden en groentes bij het gehakt. En dat was nu haar geheim recept voor gehakt. En ik moet eerlijk zijn ze smaakten ook erg lekker.

gehaktbal

Dus hierbij het nu al een eeuw oude traditionele mengsel van een grootmoeder. In de tijd zijn de hoeveelheden van alles wat aangepast. Ik heb er naar een tip  van een Achterhoekse oma fijngemaakte gedroogde bloemen van boerenwormkruid  aan toegevoegd.

ACHTERHOEKSE OUDERWETSE GEHAKTKRUIDEN

  • 3 delen laurierblad

laurierblad

  • 3 delen marjolein
marjolein in de kruidentuin

marjolein in de kruidentuin

  • 3 delen salieblad
  • 3 delen bonenkruidbonenkruid in de tuin
  • 1 deel kaneel
  • 1 deel gemalen kruidnagel
  • 1 deel basilicum
  • 1 deel gemalen zwarte peper
  • 1 deel nootmuskaatnootmuskaat
  • En natuurlijk 1 deel gemalen gedroogde boerenwormkruid-bloemen
boerenwormkruid

boerenwormkruid

Het laurierblad, de marjolein of oregano, het salieblad, de blaadjes van bonenkruid, de bloemen van boerenwormkruid  en basilicumblaadjes  precies met een vijzel fijn malen. Daarbij de gemalen kaneel , kruidnagel en nootmuskaat voegen. Als laatste de peper erbij malen. Goed mengen en in een glazen pot bewaren.

Men heeft 1 eetlepel kruidenmengsel per ½ kilo gehakt vlees nodig. Dan pas (zee-)zout naar smaak toevoegen. Het maakt eigenlijk niet echt uit wat voor gehakt vlees men gebruikt. Zelf meng ik vaak het van nature al wat vettere  lamsgehakt met mager rundergehakt.
Lamsgehakt

Lamsgehakt

Vaak voeg ik verse fijngemaakte knoflook bij het gehakt, want gedroogde knoflook blijft maar heel kort erg lekker.  De knoflook maak ik eigenlijk altijd met een ui gemengd met een ei fijn en meng dat dan door de gehakt.  Met zelf gemaakte broodkruim of paneermeel kan men er voor zorgen dat het een mooie massa wordt. Dan maakt het rollen van de ballen een stuk handiger.  Men kan natuurlijk ook bloem of meel of gestoten beschuiten gebruiken om door de gehakt te mengen.

Ook andere groente als paprika, pepertjes , tomaten, courgette en vele groene kruiden kan men samen met ei, ui en knoflook fijn maken ( in een blender  bij voorbeeld). Meestal meng ik de kruiden ook door de groentes in de blender. Dan zijn alle smaakstoffen mooi verdeeld.

AZIE :

Voor een Oosterse smaak meng ik wat extra kaneel en kerriepoeder, gedroogde gember en soms ook chilipoeder door het kruiden mengsel. Dan voeg ik vaak in de blender nog een stukje schoon gesneden verse gember en vaak harissa, sambal of verse Spaanse peper erbij.

Door het gehakt meng ik dan naast paneermeel ook wat geraspte kokos erbij.

GEBRUIK:

Van al deze gehaktmengsel kan men gehaktballen maken, maar het mengsel is ook erg geschikt om andere groentes te vullen zoals courgette, uien, tomaten, aubergines en vleestomaten. Ook geblancheerde koolbladeren zijn erg dankbaar om te vullen. Dan de groente met vulling met of wat geraspte kaas, of klontjes boter zo lang in de oven dat de groentes en vooral het vlees gaar zijn. 25 tot 30 minuten op 180⁰C is meestal genoeg.

Andere gerechten met gehakt vlees:
Gehaktbrood

Gehaktbrood

RECEPT ouderwets Gehaktbrood: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/gehaktbrood/

In traditioneel gehaktbrood zitten vaak ook nog jeneverbessen voor de smaak. Van oudsher werd er ook oude geraspte kaas en fijngemaakte pekelvlees door het gehakt gemengd.

Gebakken Slavink

Gebakken Slavink

En om lekkere slavinken te maken: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/vlees-gehakt-half-om-slavink/

In traditionele slavinken zit vaak alleen peper en noormuskaat. Maar dit bovenstand kruidenmengsel maakt je slavinken nog meer eigenzinnig  van smaak.

Saucijzenbroodjes

Saucijzenbroodjes

Of saucijzenbroodjes: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/zeer-lange-traditie-saucijzenbroodje/

Saucijzenbroodjes van erg goed vlees kan men met nootmuskaat en peper alleen kruiden, maar weet men niet hoe de kwaliteit van het vlees is, voeg dan beter meer kruiden erbij ( dus ons kruidenmengsel). Zeker ook bij varkensgehakt dat vaak sterk smaakt,  is dat slim.

Gehaktballetjes

Gehaktballetjes

En natuurlijk onze traditionele gehaktbal: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/gehaktbal-gebakken/

Bij gehakt voegde mijn grootmoeder vaak wat extra grove mosterd door het gehakt mengsel. Dat was een van haar keukengeheimen en erg lekker.

Grove Mosterd

Grove Mosterd

ARMELUISGEHAKTBALLEN

Begin van vorige eeuw waren garnalen en schelpdieren bijzonder goedkoop, als je in de buurt van de kust en vissers woonde. In steden als Amsterdam mengde men in volksbuurten goedkope hollandsche garnalen ( die men zelf natuurlijk net had gepeld) door het dure gehaktmengsel, voordat men er ballen van rolde.  Die tijd ligt jammer genoeg al lang achter ons. Toch zijn er nog slagers in en rond de Jordaan in onze hoofdstad, die dit tegenwoordig als specialiteit maken.

HEERLIJKE KRUIDEN EN SPECERIJEN : NEDERLANDS DIS

specerijen

3 Responses to “KRUIDERIJ VOOR GEHAKT EEN NUTTIG OUDERWETS KRUIDENMENGSEL”

  1. marcel schreef:

    Even ter informatie: boerenwormkruid mag, volgens een veelheid aan bronnen, nooit gebruikt worden bij zwangerschap.

    1. paul hoftijzer schreef:

      Beste Marcel,
      Goed dat je dit in de gaten houdt. Alleen is de vraag of dit ook voor alleen de gedroogde bloemen van boerenwormkruid geldt.De meningen hierover variëren nog al. Maar dan kom je tot en probleem in het algemeen met informatiebronnen dat men van elkaar overneemt en niet vermeld wat de bron is. Volgens Duitse studies naar inhoudsstoffen in planten, moet men inderdaad geen boerenwormkruid voor zwangeren gebruiken, maar bij alleen de gedroogde bloemen werden geen werkzame giftige stoffen vastgesteld.
      En als je erg voorzichtig bent, gebruik je dat tijdens een zwangerschap niet.
      Maar dit soort punten blijven altijd relatief: uiteindelijk moet je tijdens je zwangerschap niet drinken en roken. Maar er zijn genoeg vrouwen die dit tijdens hun zwangerschap zeker niet nalaten.
      groet
      paul hoftijzer

      goed degelijk werk voor inhoudsstoffen van planten: LEXIKON der ARZNEIPLANZEN und DROGEN / zwei banden 2005 Elsevier Spectrum Heidelberg

  2. Hosting schreef:

    Zoek voor een lamsschouder. Dat is ongeveer voldoende voor vier tot vijf personen. Zelfs een lamsschouder uit de diepvriezer zou ik hiervoor durven gebruiken. Je kan in de diepvriesafdeling ook reeds ontbeende lamsschouders vinden. Er zit behoorlijk wat been in zo een schouder, dus de hoeveelheid vlees die je over zal houden is heel wat minder dan het lijkt.

Leave a Reply to marcel Cancel reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>