HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ARRETJES CAKE

arretjescake 2

Met dank en de inspanningen van de NEDERLANSCHE OLIE FABRIEKEN zeg maar de firma CALVE  werd het recept voor koek dat je niet hoefde te koken bekend en heette het Arretjes Nof-cake. In Limburg in mijn jeugd werd dit pletskeskoek genoemd.  Het is een soort cake, die niet gebakken hoefde te worden en die traditioneel eigenlijk overal hier werd en wordt gegeten.

Ingrediënten en verhoudingen verschillen per streek en per recept, maar de basis is altijd hetzelfde: fijn gemaakte koekkruimels en boter of vet. De ingrediënten worden gemengd en moeten vervolgens een tijd op een koele plaats bijvoorbeeld afgedekt in de koelkast opstijven.

Het originele recept van CALVE: ( is in ieder geval van na 1938, pas na de 2de wereld oorlog werd het echt populair)

250 gram. delfia vet
200 gram  witte basterd suiker
50 gram cacao
2 eieren
200 gram biscuitjes (simpelste: maria kaakjes)

calve reclame 1938

Delfia was pure kokosvet. Het is eventueel te vervangen door palmolie-vet dat tegenwoordig te koop is. Al is kokosvet ook weer te koop, maar vaak erg duur.

Maar margarine gaat ook, maar liever boter (met echte botersmaak) is toch echt lekkerder. Biscuitjes kun je heel, of in stukjes of helemaal tot gruis vermalen gebruiken. De eieren zou ik zelf zo niet meer gebruiken, 2 of 3 eetlepels melk zijn een aardige vervanging.  Er is trouwens wel gepasteuriseerde ei tegenwoordig te koop, als je veilig rauw ei in een recept wilt gebruiken.CAM00319

In plaats van cacao kan je ook een andere smaak toevoegen als kaneel of citroen. Sommigen weken een deel van de biscuit in rum of een likeur. Soms wordt hagelslag als decoratie gebruikt.

Er zijn ook meerdere recepten waarmee een soort laagjes taart wordt gemaakt. Men mengt alles behalve de koekjes en legt eerst een laag koekjes dan een laagje crème , dan weer een laag koekjes, weer crème en zo verder totdat alles gebruikt is.arretjescake van dora besparen

Zelf maak ik arretjescake met diverse soorten koekjes. Zeer lekker is het gebruik van pepernoten ( als die na Sinterklaas overblijven) . Arretjescake is ook een zeer geschikte bodem voor bij voorbeeld een kwarktaart. Dan gebruik ik alleen 1/3 minder boter.

Oorspronkelijk is de cake een recept uit een promotieboekje van Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé in Delft.  Calvé promootte destijds twee soorten vet, te weten Delfia, een soort frituurvet van kokosvet, en Delfrite, een soort margarine. Het (strip)figuurtje Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor de producten. Recept nummer 100 was Arretje’s cake. Het kon van beide producten gemaakt worden, waarbij in de zomer Delfia werd aanbevolen, omdat de cake anders te slap zou blijven. 

arretje nof zelf

In het begin van de jaren vijftig werden de boekjes van Arretje Nof die je met zegels op Calvé producten kon sparen door velen verzameld. Ook bij ons thuis hadden we de eerste vier deeltjes.

 

Pas in 1948 is Calvé begonnen met de productie van pindakaas.

calve pindakaas

 

 

 

 

 

DE VERANDERINGEN IN DE LOOP DER TIJD IN ONS ETEN : NEDERLANDS DIS

fabriek nof delft

2 Responses to “ARRETJES CAKE”

  1. Roger c konings schreef:

    Vannavond 11-11-2016 ,kwam om de sint maarten avond ,fam bij elkaar het gesprek op arretjes Cake van oma wie heeft het recept?Roger zoekt wel op internet, en inderdaad drie muisklikken in google brachten mij stukken verder we gaan aan het werk dank hiervoor.
    met verkrachtte eenden moet het lukken .

  2. Els schreef:

    Kom dit zelfde recept tegen in een boekje dat ik eens op een markje heb gekocht. het zit er los in en is door iemand opgeschreven. leuk ga het ook eens proberen. alleen zal ik het zeker niet met Palmolie maken omdat het de wereld kapot maakt. zal het met kokosolie maken dat lijkt me beter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>