HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BITTERKOEKJE echte traditie van hier

bitterkoekjes

Bitterkoekjes zijn traditionele Nederlandse koekjes.  Ze worden zo gegeten, maar ook verwerkt tot pudding of in gebak.

Een bitterkoekje is een koekje dat bestaat uit een mengsel van gemalen bittere en zoete amandelen, suiker en eiwit.

Dit mengsel wordt in bergjes op een met bakpapier beklede bakplaat gespoten en platgedrukt, waarna het in een oven op 200 graden C wordt gebakken. Soms worden ze ook gebakken op bakpapier (ouwel).

 

BITTERKOEKJES

  • 100 gram bittere amandelen
  • 200 gram zoete amandelen
  • 600 gram rietsuiker
  • 1 eiwit
  • snufje zout

Maal de gepelde amandelen twee keer door de molen met 150 gram suiker fijn. Vermeng ze dan met de resterende suiker, zout en zoveel eiwit tot een vrij slap deeg verkregen is.

Lepel het deeg of beter spuit  met een spuitzak met een gladde spuit kleine bolletjes op een met bakpapier belegde bakplaat. Druk ze met een vochtige doek enigszins plat en bak ze onder in een oven van 200 graden C. in 30 minuten bruin en gaar.

Laat ze op het papier afkoelen en neem ze dan voorzichtig van het papier. Mochten ze toch nog plakken maak dan het papier aan de onderzijde vochtig.

amandelen

 

In plaats van bittere amandelen werden vroeger vaak abrikozenpitten gebruikt.

 

Een ouderwets nagerecht met bitterkoekjes:

Bitterkoekjes ovenschotel

  • 100 gram bitterkoekjes
  • 1/2 liter melk
  • snufje zout
  • 75 gram pap-rijst of gebroken rijst
  • 50 gram rietsuiker
  • 2 eieren

Breng de melk met wat zout aan de kook, strooi de rijst erin ( na deze eventueel gewassen te hebben). Kook de rijstebrij op een zacht vuur in maximaal 3/4 uur gaar.

Splits intussen de eieren en klop de eiwitten met een paar korrels zout en 1/2 theelepel poedersuiker heel stijf.

Maak om eiwitten hard te kloppen,

eerst de gardes en de kom met een schijfje citroen schoon.

Het geklopte eiwit smaakt zo ook nog lekkerder.eiwit stijf geslagen

Neem de gare rijst van het vuur en meng er de suiker en de losgeklopte ei-gelen door.

Schep dan ook de stijve eiwit erdoor.

Beboter een ovenschaal. Leg een laag bitterkoekjes op de bodem. Daarop een laat rijst-schuim. Dan weer een laag bitterkoekjes en ga zo door tot alles op is, maar zorg er wel voor dat U met de rijst-schuim eindigt.

Verwarm de oven op zeker 180 graden celsius voor en  plaats de ovenschaal zeker een half uur in de oven , zodat die gaar en mooi bruin wordt.rijstschuim

Men kan dit nagerecht goed in kleine 1 persoons soufflepotje maken.

Een wat dacht je van een taart met bitterkoekjes

je kan er ook een taart mee maken

je kan er ook een taart mee maken

TRADITIONEEL GENIETEN : NEDERLANDS DIS

ouderwetse bakkerij 2014 Neddis

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>