HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WAFELS al zeer lang hier gebakken

wafelijzer 1

Al zeer lang worden in de lage landen wafels in een wafelijzer gebakken. Boven een open vuur gaat dat prima. Er worden vlakke wafels gebakken in een ijzer met platte platen, die vaak een licht ruit patroon hebben.

kniepertjesijzer

Kniepertjes, ijzerkoeken, oblies en dergelijke worden in zo’n ijzer gebakken.

knijpertjes vlak

Recept uit de 18e eeuw:

“…..Kaneel Wafeltjes, hoe men die bakken zal.

Neemt een kop beste bloem van Tarwe meel, een pond gesmolten boter, twee loot gestoote kaneel, een half vierendeel suiker klein gewreven en een ei, en dat te samen wel door kneed, en daar bolletjes van gemaakt, en in het yzer laaten, bakken, is zeer goed…..”

  • Twee loot kaneel is ongeveer 30 gramkaneelpijpje

Ook Oublies werden in een plat wafelijzer gebakken. Recept uit 1838:

“…..Men doet, bij voorbeeld, op 2 ½ oncen tarwemeel, 2 ½ oncen suiker (velen verkiezen keukensiroop), een loodje kaneel, vier eijeren, 2 oncen gesmolte boter, een weinig brandewijn ( bij voorbeeld, op 2 ½ oncen meel, ruim een half wijnglaasje), en niet weinig, echter ook niet te veel, anijszaad; dit alles wordt met warme zoetemelk beslagen; het ijzer moet vooral telkens met boter besmeerd worden; als men de oblie zeer dun bakt, kan men ze op een rond stokje tot rolletje maken…..”

Lees er meer over op: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/oud-nieuw-kniepertjes/

Vaak zijn die wafels gekoppeld aan jaarfeesten of belangrijke gebeurtenissen.

wafelijzer 3

Dan worden er ook wafels met een ander type wafelijzer gebakken. Daar is de afstand tussen de platen veel groter en kan het deeg bij het bakken in de vorm rijzen. Oud Hollandsche of Luikse of Kermis-wafels worden die genoemd. Deze wafels worden gemaakt van een beslag van bloem, melk en eieren. Deze vorm heeft een ruitjesstructuur.  Op kermissen worden deze wafels altijd vers gebakken, maar ook vaak op de markt staan vaak mooi versierde karren , waarin deze wafels worden gemaakt en verkocht.

wafels op wielen

Wil je zelf een leuke wafelwagen op je feest: http://www.waffelsopwielen.nl/

RECEPT VOOR WAFELS

De recepten voor deze wafels variëren plaatselijk:

Luikse wafels worden van een deeg gemaakt en bevatten suiker: ½ kg bloem, gist, 1 glas lauwe melk, 125 gram parelsuiker, 4 eieren, 200 gram zachte boter, zout en kaneel.luikse wafel

Brusselse wafels worden van een beslag gemaakt: ½ kg bloem, gist, 200 gram zachte boter, 4 eieren, ½ liter water, ½ liter melk, zout.

brusselse wafel

Oud-Hollandse Wafels: volgens recept van 1950

250 gram bloem, 15 gram verse gist of een zakje droge gist,wat zout, theelepel suiker, 1/3 liter half melk/half water, 3 eieren, 100 gram gesmolten boter, 2 theelepels kaneel.

Los de gist met suiker in lauwe melk op. Zeef bloem in een kom. Gistmengsel erbij goed roeren. Dan al roerend de eieren (stuk voor stuk), het water, de gesmolten boter, de zout en kaneel erbij.

Beslag afgedekt een uur op een lauwwarme plek. Steeds een soeplepel beslag in ingeoliede bakijzer rustig bruin en gaar bakken. Bestrooien met poedersuiker gemengd met wat kaneel en eventueel wat extra boter. Soms geserveerd met chocolade en/of versgeslagen slagroom.

wafel

 

Van een ander beslag werden vroeger ook een soort wafels gebakken, vaak met een grotere hoeveelheid roggemeel erin. Deze meestal in de vorm van brood-teloren, die dienden als bord om het eten vanaf te eten. Onze huidige borden met bestek komen pas erg laat in gebruik. Deze brood –teloren namen het kooksap op en konden op het laatst doordrenkt door de smaak van de kooksels op gegeten worden.

broodteloor met mes

Na de Franse tijd werden ook aardappels geraspt of als puree door het wafelbeslag gedaan en als zowel hartige als zoete aardappelwafels gegeten. Lees hierover op: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/aardappelen-wafels-en-wafels/

lafkes

Andere oude baksels: Roffioelen – https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/roffioelen/

roffioelen 1

OUDE LEKKERNIJEN : NEDERLANDS DIS

wafelijzer 2

belges wafels car

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>