HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HEMELSE BOTERKOEK    uit de KLOOSTERKEUKEN

BoterEr bestaan veel oude, traditionele recepten om boterkoek te maken. Tegenwoordig is echte Nederlandse boterkoek nog een gewild product om zelf te maken. Het recept daarvoor staat natuurlijk op Nederlands Dis: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/kaas-melk-zo-boterkoek/ 

Het is dan ook niet moeilijk bakwerk. Je moet de boterkoek alleen voor je gevoel te vroeg uit de oven halen. Begint deze al door en door goudbruin te kleuren, dan ben je eigenlijk al te laat. Eerder uit de oven gehaald is de boterkoek nog warm erg breekbaar. Alleen na wat afkoelen plakt de koek stevig aan elkaar. En proeft het echt naar roomboter.

stukken boterkoek

En ook authentieke boterbiesjes of roomboterkoekjes smaken overheerlijk: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/2385/ boterkoekjes

Tussen de al eeuwen oude kloosterdocumenten vonden we een echt hemels recept voor een andere boterkoek.

HEMELSE BOTERKOEK

  • 250 gram bloem
  • ½ zakje droge gist
  • 50 gram fijne rietsuiker of basterdsuiker
  • 1 glas lauwe melk
  • 60 gram boter ( kamertemperatuur)
  • Wat zout
  • wat boter extra om de bakvorm in te vetten

Maak een giststarter met de gist, een schepje suiker en de lauwe melk. Zet het weg tot het geheel begint te schuimen

Zeef de bloem in een deegkom, strooi wat zout langs de rand. Voeg de giststarter, de rest van de suiker en de zachte boter toe en kneed alles tot een mooi gistdeeg. Laat het afgedekt op een lauwwarme plek zeker een half uur rijzen of zoveel langer. Het deeg moet zeker twee keer zo hoog worden. Boter een platte deegvorm in en verdeel het deeg over de vorm.

Druk wat oppervlakkige rondingen in het deeg.boterkoek met holtes

Verwarm de oven voor op 200 ⁰C

Verder nodig:

  • 100 gram zure room
  • 75 gram boter ( zeer koud in vlokken verdeeld)
  • 100 gram amandelsnippers of grof gemalen amandelen ( mag ook half hazelnoten/half amandelen zijn)
  • 65 gram grove suiker
  • Wat kaneel
  • 1 eetlepel vanillesuiker

Verdeel de zure room over de bovenkant van het deeg. Meng in een bakje de vanillesuiker, de kaneel, de noten en 60 gram van de zeer koude botervlokken. Vul de holtes van de taart met  dit mengsel. boterkoek uit het klooster 2

Zet de taart ruim een kwartier  in de oven. Haal de taart even uit de oven. Druk er weer wat holtes in en verdeel daar de rest van de koude botervlokken in.  Zet de taart weer een kwartier in de oven, totdat de taart echt goudgeel gebakken is. Uit de oven halen en rustig laten afkoelen tot het nog net lauw warm is.

boterkoek uit het klooster

Uit de vorm halen in parten snijden en serveren met licht gezoete slagroom.slagroom stijf geklopt Heerlijk als nagerecht maar ook bij een kopje koffie of thee.

EET-TRADITIE UIT DE KLOOSTERKEUKEN : NEDERLANDS DIS

kloosterkeuken 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>