De Duitse kerstmarkten bieden nog meer dan alleen aardappelkoeken. Natuurlijk Glühwein dat wij kennen als bisschopswijn. Gebruikelijk doet men er voor het serveren een scheutje likeur of andere sterke drank bij. Dat is slim want veel alcohol uit de wijn is bij het verwarmen wel verdampt. En om het wat langer warm te houden geeft dat scheutje net een extra kik. Zelf vinden wij kersenlikeur er erg lekker in.
Meestal vindt je naast patates frites (pommés op zijn Duits uitgesproken ) en alle soorten geroosterde worsten, ook echt Nederlandse poffertjes op Duitse kerstmarkten. De vaak zelfs in bijna echte Volendammer klederdracht gestoken dames moet je echter niet in het Nederlands aanspreken. Behalve als je een reactie in gebrekkig Duits , maar eerder Pools kunt begrijpen. Maar de poffertjes zien er wel echt traditioneel uit. En het prikkertje in een poffertjes gestoken draagt zelfs een rood,wit, blauw vlaggetje.
Altijd is er ook een huisje of kraampje met gebakken champignons, vaak gecombineerd met in een deegje gebakken bloemkoolroosjes. Bij beide kan je meestal kiezen uit een soort kruiden- of knoflooksausje .
De champignons zijn ook thuis gemakkelijk te maken en smaken voortreffelijk.
KERSTCHAMPIGNONS
Nodig
Een doosje kastanjechampignons of anders gewone witte.
Per 250 gram paddenstoelen
- Wat zout
- Peper uit de molen
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel hete olie en/of 1 theelepel sambal
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1-2 ui zeer fijn gesneden
- 2 theelepels provinciaalse kruiden of anders half tijm half oregano
Meng dit alles in een grote kom.
Voeg de schoongemaakte paddenstoelen erbij. Goed omroeren en zeker een uur laten intrekken.
Weinig olie in een hapjespan of wok verwarmen en daarmee al roerend de champignons mooi bruin bakken.
Gelijk warm serveren met wat knoflooksaus of kruidenboter. Brood past er heerlijk bij.
Op de Duitse kerstmarkten zie je ook nog een andere methode om deze champignons te bereiden.
Men bakt de champignons zo direct in de hete olie in een frituur tot de champignons licht bruin zijn en veel vocht zijn kwijtgeraakt. Bestrooit de gebakken champignons nog warme met een kruidenmengsel, waarin in ieder geval ui, gedroogde knoflook, middelllandse zee kruiden volop aanwezig zijn , naast natuurlijk zout. Dan giet men dit alles in een braadslee, waarin de champignons na garen totdat ze geserveerd worden, waarbij men ze overgiet met een knoflook, groene kruidensaus op basis van kwark. Bij het nagaren zou men er naast fijngesneden ui en knoflook eventueel er fijngehakte peterselie aan kunnen toevoegen. Uiteraard geeft men er in Duitsland altijd brood bij om de saus en het nat te kunnen opeten.
Recept voor warme wijn op https://www.nederlands-dis.nl/dranken/sinterklaas-bisschopswijn/
Toen we thuis deze champignons aten hebben we gelijk een lijstje gemaakt van wat voor kerst niet op Nederlands Dis mag missen. De komende dagen zetten we meerdere gerechten op onze site. Mist U al lezende iets, wat volgens U kenmerkend voor een authentiek Kerstmis is of wat lokaal voor kerst werd bereid, laat ons dat dan weten via onze mail : paulhoftijzer@gmail.com
We proberen zo snel mogelijk te reageren.
KERST-SPECIALITEITEN : NEDERLANDS DIS
Heb je misschien een recept voor belgisch heet kersenbier? Het was hier op de kersmarkt in duitsland en we vonden het super…
Ons traditioneel kersteten is trouwens gebraden gans met rooie kool en “Klöße”…:)
Barbara,
dat heb ik wel ergens…maar dan moet ik gaan zoeken.
ik kom er op terug
groet, paul