HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KOGGETJES   uit AMSTERDAM of ZUTPHEN      EEN OUDERWETS KOEKJE

 

Kogge Ijssel 4KOGGE ALS SCHIP

Zonder kogge-schepen had de Hanze, een internationale samenwerking van handelaren en uiteindelijk steden in de Middeleeuwen in Europa niet zo belangrijk kunnen worden.

kogge schip Het kogge-schip is een scheepstype dat hier te lande van de 10e tot de 15e eeuw in gebruik is geweest, oorspronkelijk als handelsschip. Het was een breed en kort schip, met ronde hoogopgaande stevens (later uitgebouwd tot kastelen), en aanvankelijk een mast met razeil. De kogge-schepen kennen we vooral dankzij hun reizen voor de Hanze. Nu was Zutphen een echt belangrijke Hanzestad en al hoewel Amsterdam wel kogge-schepen in het wapen voert  heeft deze stad zich pas laat en een beetje halfslachtig zich bij de Hanze aangesloten.

koggeschip 1

KOGGETJES ALS KOEKJE

koggetjes 1

KOGGETJES zijn in alle gevallen ronde koekjes met erin kleine stukje gekarameliseerde suiker verwerkt.

Amsterdams Koggeschip

Amsterdams Koggeschip

In Amsterdam is het koekje op initiatief van de samenwerkende bakkers in 1934 na een wedstrijd ontstaan. Alhoewel men toen wel ruzie kreeg over het trommeltje waarin de koekjes werden verkocht. Van die trommeltjes kwamen dus twee versies: een met een Amsterdamse trapgevel van de Katholieke bakkers en een met een modern design trommeltje voor de rest van de bakkers. Maar gepromoot is het koekje zeker. De oorsprong van het vergelijkbare koekje uit Zutphen blijft te raden.

kogge replica kampen

Ook kampen kent zijn koggetje

ZUTPHEN is nog steeds een fraaie stad gelegen aan de IJSSEL. Net als meerdere steden uit het invloedsgebied van de heren van GELRE verbonden zich de handelaren uit Zutphen vrij vroeg bij de Duitse Hanze. De rijkdom van Hanze in die tijd is nog steeds zichtbaar in de fraaie binnenstad met monumentale pakhuizen, koopmanshuizen, kerken, kloosters en het nu nog bestaande deel van de vestigingswerken. De Librije met ongelofelijke mooie handschriften is nog steeds een leefbaar bewijs van vroeger welvaart.

ZUTPENSE KOGGETJES

  • 3 eetlepels suiker
  • 120 gram tarwebloem
  • ½ eetlepel bakpoeder
  • 110 gram koude roomboter
  • 110 gram lichte basterdsuiker
  • Snufje zout
  • Wat vanille-poeder of –suiker

Smelt de suiker in een kookpan met ene dikke bodem, doorwarmen tot het heel licht karameliseert. De stroop uitgieten op bakpapier en laten afkoelen. Daarna met een deegroller tot kleine stukjes harde karamel breken en rollen.

karamelMeng in een deegkom de bloem, de bakpoeder, de suiker, het zout en de vanille. Voeg er de koude boter bij en snij de boter met twee messen door de rest, zodat het een kneedbaar deeg wordt,. Rol het uit tot een soort plak. Verdeel de stukje harde karamel hierover. Vouw het deeg dicht en zet het in gepakt zeker een half uur koud weg.

Verwarm de oven voor op 175 ⁰C. Neem een bakblik, bedek het met bakpapier. Maak van het deeg balletjes van 2 cm. doorsnede.  Verdeel die ruim over het bakblik.

Bak ze goudbruin. Op een rooster laten afkoelen en in een trommel bewaren.koggetjes

  • Ook bij dit recept stond ook een baktijd namelijk 15 tot 20 minuten, maar voor mijn oven was dit te lang.
AMSTERDAM kende een bakwedstrijd in 1934. Dit leverde meerdere recepten voor koggetjes op.
Met veel reclame zijn de koggetjes toen als koekje te koop aan geboden.

reclame voor koggetjes

AMSTERDAMSE KOGGETJES

  • 200 gram tarwebloem
  • 1 eetlepels bakpoeder
  • 25 gram maïzena of aardappelmeel
  • 150 gram basterdsuiker
  • 150 gram boter
  • 1 zakje vanillesuiker of vanillepoeder
  • 1 flinke snuf zout

en

  • 90 gram kristalsuiker

 

Smelt de kristalsuiker op een zacht vuur. Bekleed een bakblik met bakpapier en giet hier de suiker als die vloeibaar en licht gekarameliseerd is op.  Rustig laten afkoelen en dan de suiker in fijne stukjes hakken.

Meng de bloem, de maïzena, de basterdsuiker, de bakpoeder, de zout en de vanille.  Snij de boter in zeer kleine stukjes. Voeg ze bij de rest en meng de boter ( met wee messen) door het geheel. Doorgaan tot men een mooi kneedbaar deeg heeft verkregen.

Verwarm de oven voor op 175 ⁰C. 10 minuten is zeker genoeg.

Meng nu de kleine stukjes karamel door het deeg.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak balletjes van 3 cm. doorsnede van. Druk de balletjes plat tot ongeveer 1 cm. en verdeel ze op redelijke afstand van elkaar op de bakplaat.  Bak ze goudgeel.

Haal dan de koekjes uit de oven en laat ze op een rooster rustig afkoelen. Al afkoelend worden de koekjes stijver.

koggetjes uit amsterdam

 

  • In het recept dat ik heb staat een baktijd van 5 tot 7 minuten, maar dat was in mijn oven echt te kort.

EEN ANDER RECEPT VOOR KOGGETJES ( bakkershandboek)

  • 230 gram zachte margarine
  • 250 gram basterdsuiker
  • 4 gram vanille
  • 2 gram zout
  • 50 gram ei ( dus 1 ei ongeveer )
  • 280 gram ( Zeeuwse bloem)
  • 80 gramfijne nougat

Werkwijze :  De bloem zeven en de suiker fijn rollen.   Zorg dat de grondstoffen op bakkerijtemperatuur zijn.   De margarine zalvig roeren in een bekken met een spatel,  de smaakstoffen en de suiker toevoegen en vervolgens tot een glad en homogeen geheel roeren (eventueel au-bain-marie verwarmen).   Vervolgens het ei doorroeren en tenslotte de bloem en als laatste de fijngehakte nougat.   Bolletjes van ongeveer 10 gram op licht ingevette bakplaten spuiten.   Bakken in een oven van 170 ⁰C.   Na het bakken even laten afkoelen dan direct los steken.

EEN KOEKJE KAN ER WEL IN : NEDERLANDS DIS

trommeltje voor koggetjes

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>